Zupa grzybowa z łazankami

Zupa grzybowa z łazankami

Przepis na tradycyjną zupę grzybową z łazankami

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów zabielana śmietaną. Idealna na wigilijny stół i nie tylko. Możemy ją podawać z łazankami lub makaronem.

Składniki na 2 litry zupy grzybowej:

  • 400 g mrożonych grzybów (borowików i/lub prawdziwków)
  • 50 g suszonych prawdziwków lub borowików
  • 50 g masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 5 szklanek gorącego bulionu warzywnego lub rybnego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i pieprz
  • 100 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu łazanki
  • natka pietruszki

Składniki na łazanki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanka wody

Jak ugotować zupę grzybową?

1

Suszone grzybki moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut i gotujemy w wodzie w której się moczyły przez kolejne 20 minut na małym ogniu.


2

Całość przecedzamy i wywar dolewamy do bulionu warzywnego, na który przepis znajdziecie na moim blogu lub rybnego.


3

Zamrożone grzyby odmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i delikatnie podsmażamy na małym ogniu, w celu pozbycia się nadmiaru soku.


4

Do podsmażonych grzybów dodajemy masło oraz cebulę, smażymy razem przez 5 minut, aż cebula się zeszkli.


5

Wlewamy bulion i dodajemy szklankę wody. Całość gotujemy przez około 10 - 15 minut na małym ogniu.


6

Śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z mąką i przelewamy do garnka z zupą.


7

Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.

Jak przygotować łazanki?

1

Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy do niej jajka oraz dodajemy sól. Składniki dokładnie mieszamy ręką, dodając partiami wodę. Połączone składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy przez 10 minut, aż stanie się elastyczne.


2

Następnie ciasto owijamy wilgotną ściereczką, i zostawiamy na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie masa zmięknie i będzie bardziej elastyczna, ponieważ gluten z mąki przestanie pracować.


3

Ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonej stolnicy na grubość 1 mm. Placek kroimy w paski o szerokości 2 cm, a następnie w poprzek na 2 cm kawałki.


4

Makaron wrzucamy partiami do osolonego wrzątku. Gotujemy przez minutę. Gotowe łazanki wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz.

Mam nadzieję, że zupa grzybowa z łazankami ugotowana według mojego przepisu posmakuje wszystkim Twoim gościom zebranym przy wigilijnym stole.

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:12 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Zupy

Żurek staropolski

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek