Zajączek wielkanocny jako słodka tradycja

Zajączek wielkanocny jako słodka tradycja

Większość z nas bez zastanowienia potrafi wymienić elementy które kojarzą mu się ze świętem Wielkanocy. Kurczaczek, palemki, pisanki no i króliczek tudzież zajączek wielkanocny, niewielu jednak potrafi powiązać istotę tego futrzanego stworzonka ze świętem zmartwychwstania pańskiego. Przyjrzyjmy się zatem jak zajączek z boga stał się czekoladową ozdobą na naszym stole. Zajrzymy też do sklepu i wymienimy kilka przydatnych wskazówek na to jak uchronić się przed oszukanymi zajączkami.

Zajączek wielkanocny w mitologii egipskiej

Przeczytawszy wiele źródeł możemy śmiało powiedzieć iż króliczek wziął swoje korzenie ze starożytnego Egiptu. Dość szokująca wiadomość, ciężko jest nam przecież wyobrazić sobie wesołego, uśmiechającego się, kolorowego zajączka jako surowego boga z Egiptu. Otóż zając był przestawiany jako bogini z miasta Wenut w starożytnym Egipcie, często wyobrażano wokół niej także jajka. Jak mówią niektóre legendy Ra wziął swój początek ze złotego jajka którym opiekowała się właśnie zajęcza bogini. Drugim ważnym wydarzeniem w mitologii egipskiej była śmierć Ozyrysa który podobnie jak Jezus zmartwychwstał, a obok niego ukazywany był zając. Trzeba więc wziąć pod uwagę, że zając od najdawniejszych czasów miał coś wspólnego ze zmartwychwstawaniem i narodzinami. Oczywiście religia chrześcijańska nie wzięła wizerunku zająca bezpośrednio ze starożytnego Egiptu ale o tym za chwilę.

Wielkanoc – geneza słowa

Wielkanoc po angielsku nazywamy Easter, informacja ta będzie nam niezbędna przy przeglądaniu następnym informacji. Otóż dzięki historykowi i mnichowi mianującemu się nazwiskiem Bede dowiedzieliśmy się skąd nazwa – Easter. Już przed wiekiem XVIII kwiecień był bardzo wyjątkowym miesiącem w kalendarzu. Nazywa się go czasem dziś miesiącem paschalnym kiedyś jednak nazywał się „Eosturmonath”, gdzie monath oznaczało miesiąc, a Eosture było imieniem bogini zapewne związanej z wiosną i płodnością zarówno ziemi jako i zwierząt. Na jej cześć w miesiącu kwietniu organizowano wiele ceremonii i radowano się z powodu odejścia zimy. Do dziś zachowało się kilka rycin z jej wizerunkiem, najczęściej była to piękna kobieta z zającem u stóp koło którego widniało też jajko. Jak widzimy po raz kolejny ludzie skojarzyli zająca z jajkiem. Oczywiście nie ma to nic do rzeczy z tym, że zwierze znosi jajka. Zarówno zając jak i jajko są raczej symbolami rozrodu, zając – jako niezwykle płodne stworzenie oraz jajko jako symbol nowego życia.

Zajączek w religii katolickiej

Otóż kiedy chrześcijańscy nauczyciele rozprzestrzenili się po Europie i odkryli jak głęboko w pogańskiej tradycji zakorzeniony jest symbol zajączka nie śmieli go usuwać, przeciwnie, użyli go we własnych obrzędach które też miały miejsce w kwietniu. W Ameryce zajączka pomogli rozprzestrzenić Duńscy i Niemieccy imigranci, stał się on już tak modny, że nawet prezydent Stanów Zjednoczonych zdecydował się wokoło Białego Domu poukrywać w gniazdkach kolorowe jajka dla uciechy dzieci. Schowane było również jedno drewniane które dla znalazcy miało oznaczać wyjątkowe szczęście i specjalną nagrodę. Prezydentem który wprowadził ten zwyczaj był Rutherford Birchard Hayes (1822-1893).

Zajączek z czekolady – Jak wybrać?

Chcąc wybrać czekoladowego króliczka i nie rozczarować się potem w domu należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na składniki które nasz czekoladowy milusiński zawiera. Po pierwsze czy jest wypełniony i czym, nie każdy bowiem lubi dodatkowe ilości czekolady bądź chce przed nimi uchronić swoje dziecko (a wszyscy wiemy jak nadmiar słodyczy wpływa na małych smakoszy). Upewniwszy się iż zając jest pusty bądź nie teraz przechodzimy do sprawdzenia zawartości czekolady w czekoladzie jak pieszczotliwie to nazwiemy. Chodzi nam o kakao, jeśli jest go mniej niż 7% powinniśmy poszukać innej czekolady. Takie składniki jak lecytyna sojowa (E322) i E476 spowodować mają by czekolada była gładsza, a dla producentów koszty produkcji spadają (składnikami tymi zmniejszają ilość bardzo drogiego masła czekoladowego). Przydatną choć może znaną informacją jest iż najsłodsza czekoladą jest biała, później mleczna, deserowa i najbardziej mocna – gorzka (ta musi mieć powyżej 70%).

Wszystkim czytelnikom życzymy miłej Wielkanocy i wielu czekoladowych zajączków na stole!

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:28 marca 2015

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii Jak wybrać?

Wszystko na temat żelatyny

Dlaczego lepiej unikać mielonych przypraw?

Jak kupować jajka?

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek

Wielkanoc dookoła świata