Wszystko na temat żelatyny

Wszystko na temat żelatyny

Galaretki, ptasie mleczko, serniki na zimno któż ich nie lubi, a wszystkie one zawierają właśnie żelatynę bądź jej wegański odpowiednik – agar. Jednak żelatyna nie występuje jedynie w słodyczach o czym również się przekonamy. Czy należy jej się bać, a może lepszy jest agar? Przyjrzymy się wszystkim aspektom żelatyny, a także jak ją przygotować by wyszła jak powinna. Rozwiejemy też niektóre wątpliwości które wiążą się z jej jedzeniem. Jednym słowem, bierzemy żelatynę pod lupę!

Pierwsze co nasuwa się większość z nas na myśl, jest słodka, zielona, pomarańczowa, czerwona czy żółta galaretka z dzieciństwa. Nie jest to jednak ta „prawdziwa” żelatyna. Wymienione wyżej kolorowe galaretki zawierają dodatek smakowy oraz barwnik, pierwotnie żelatyna występuje w postaci białej czy kremowej. Żelatyna po stężeniu jest prześwitująca i bezbarwna oraz bezsmakowa. Zawiera chrząstki zwierzęce i jest to niestety potrzebny składnik, bez nich żelatyna nie zamieniłaby się w galaretkę. Swego czasu kiedy bydło i świnie zaczęły chorować w całej Europie, sprzedaż żelatyny ogromnie spadła przez strach przed zarażeniem. Teraz producenci zwracają dużą uwagę na źródło z jakiego pochodzą chrząstki więc jedzenie żelatyny jest w tym momencie jest bezpieczne. Oczywiście istnieje zamiennik w postaci agaru.

Agar-agar

Agar bądź agar-agar pozyskiwany jest z krasnorostów wyławianych i hodowanych na wybrzeżach Japonii. Zaznaczyć jednak trzeba ich cukier galaktoza jest trudno przyswajalny przez organizm dlatego też powstały specjalne tabele ile agaru może znajdować się w naszych produktach żywnościowych. Agar znajdziemy w niektórych produktach w postaci dodatku E406, uznany jest on za bezpieczny do spożywania. Spotkamy go również w mikrobiologii gdzie służy za podkład do między innymi in vitro.

Rodzaje żelatyny

Wróćmy jednak do żelatyny, dostać możemy ją w dwóch postaciach, sproszkowanej i w listach. Jeżeli na opakowaniu producent poprosi nas o zalanie żelatyny wrzącą wodą to zapewne będziemy mieli do czynienia z galaretką, nie żelatyną.

Żelatyna – sposób przygotowania

Trzeba pamiętać, że żelatyna rozpuszcza się już w 50 stopniach Celsjusza, nie potrzebujemy więc wrzącej wody! Najpierw żelatyna powinna napęcznieć, by to zrobić zalewamy żelatynę chłodną wodą i zostawiamy na około 10 min, dopiero po tym czasie wkładamy naszą żelatynę powiedzmy do mikrofalówki lub na kuchni gazowej/ elektrycznej (wystarczy do 20 sekund już na średniej sile mikrofalówki). Z żelatyną w listach postępujemy w taki sam sposób. Nigdy nie gotujemy ani nie zalewamy żelatyny wrzątkiem!

Agar – przygotowanie

Z agarem będziemy postępować w nieco odmienny sposób. Najpierw zalewamy i pozostawiamy na 10 minut do napęcznienia, następnie stawiamy na palnik i gotujemy około 5 do 15 minut (zależy od ilości oraz formy agaru). Oprócz tego warto też wiedzieć iż agar możemy gotować raz jeszcze nawet po stężeniu. Jeżeli żelatyna nam nie wychodzi niestety nie możemy już nic na to poradzić, agar jednak możemy raz jeszcze rozpuścić i zagotować. Następną różnicą jest to iż agar zetnie się już w temperaturze pokojowej, żelatyn niestety potrzebuje lodówki.

Czego nie dodawać do żelatyny?

Na koniec warto zapamiętać iż nie zawsze deser nie wyszedł nam z naszej winy. Niektóre świeże owoce które dodajemy do na przykład sernika niepozwalaną żelatynie się stężeć. Do takich owoców zaliczamy głównie owoce egzotyczne jak kiwi, ananas, mango. Wystarczy wybrać ich wersję puszkowaną i wszystko powinno być w porządku.

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:29 marca 2015

Oceń i skomentuj

  • Izabela W

    Z mango zelatyna sie scina,natomiast slyszalam ze z papaja nie, wlasnie zrobilam z papaja zobacze jutro jesli sie nie zetnie po prostu doloze chi :) juz tak kiedys robilam z kiwi i z ananasem :)

Zobacz inne porady z kategorii Jak wybrać?

Zajączek wielkanocny jako słodka tradycja

Dlaczego lepiej unikać mielonych przypraw?

Jak kupować jajka?

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek

Wielkanoc dookoła świata