Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Przepis na barszcz czerwony

Dziś przygotowałam tradycyjny barszcz czerwony z uszkami na bulionie warzywnym. Dzięki temu, że mój barszczyk nie jest na mięsie, możemy go podać jako jedną z potraw wigilijnych.

Składniki na barszcz czerwony:

  • 15g suszonych prawdziwków
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 małych buraków
  • 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • mielony pieprz

Jak ugotować czysty czerwony barszcz?

1

Na początku płuczemy grzyby, wrzucamy je do rondelka i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody.


2

Dodajemy do nich liście laurowe i czosnek. Zostawiamy na noc do namięknięcia.


gotowanie-grzybów

Następnego dnia grzyby gotujemy przez 15 minut w wodzie, w której się moczyły, aż staną się miękkie


4

Umyte buraki obieramy ze skóry. Wkładamy je do gorącego bulion warzywnego. Dodajemy do niego również majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.


5

Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż buraki staną się miękkie przez około 40-60 minut.


6

Buraki najlepiej zostawić w barszczyku na kilka godzin, dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru.


ugotowane-buraki

Po tym czasie wyjmujemy buraki, a wywar z grzybów wlewamy do barszczu. Dodajemy do niego również wyciśnięty sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.


8

Kilka grzybków kroimy w paseczki i wrzucamy do barszczu, resztę wykorzystamy do przygotowania uszek.

Jak przygotować buraki do barszczu czerwonego?

Ja swój barszcz wigilijny przygotowałam w najprostszy z możliwych sposób. Oczywiście można go przygotować inaczej.
Gotowanie nieobranych buraków w wodzie, a nie bulionie.
Niektórzy gotują nieobrane buraki w wodzie. Później je obierają, wodę wylewają, a buraki dodają do bulionu. Według mnie to niepotrzebne marnowanie wody oraz soku z buraków, który do niej wypłynął w czasie gotowania.
Barszcz czerwony z buraków pieczonych
Inni natomiast buraki pieką. Wówczas należy je dokładnie wyszorować i owinąć folią aluminiową. Owinięte buraki należy piec przez półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsiusza.
Po tym czasie buraki kroi się w plastry i wkłada do bulionu.

Co zrobić z ugotowanymi burakami?

Ugotowane buraki, które wyjmujemy z barszczu i teoretycznie są niepotrzebne możemy wykorzystać na wiele sposobów.
Jednym z nich może być ich starcie na tarce o dużych oczach do gotowego już barszczu czerwonego. Minusem jest fakt, że nasz barszcz będzie bardziej przypominał barszcz ukraiński niż wigilijny.

Według mnie lepszym sposobem na wykorzystanie buraków jest zrobienie z nich sałatki śledziowej.
Zyskujemy wówczas kolejne danie na kolację wigilijną, a ugotowane buraki się nie zmarnują.

Czym różni się zwykły barszcz od barszczu wigilijnego?

Barszcz wigilijny, w przeciwieństwie do zwykłego barszczu czerwonego gotowany jest na bulionie warzywnym, bez dodatku kurczaka, ani wołowiny. Postny barszcz wigilijny gotuje się oprócz tego na włoszczyźnie i suszonych grzybach.

>> Sprawdź mój sposób na bulion warzywny.

Ciekawostki

Żeby barszcz wigilijny miał piękny, intensywny kolor dodaje się do niego sok z cytryny. Pozostawienie na noc buraków w bulionie także wzmocni intensywność.

Sok z cytryny, a barszcz czerwony

Sok z cytryny sprawia, że barszcz czerwony ma bardziej intensywny kolor.

Mam nadzieje, że będzie Wam smakował barszcz wigilijny ugotowany według mojego przepisu.

Wigilijny Barszcz Czerwony z Uszkami

Wigilijny Barszcz Czerwony z Uszkami

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Wigilijny barszcz czerwony
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:17 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Zupy

Żurek staropolski

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski