Wielkanoc dookoła świata

Wielkanoc dookoła świata

Często mówi się, że Wielkanoc to typowo polskie święto, nie ma w tym jednak nic bardziej mylnego. Wielkanoc to nie tylko polskie święto, wiele innych krajów jak Rosja, Niemcy czy Grecja również je obchodzą. Warto poznać jak nasi bliżsi i dalsi sąsiedzi obchodzą te święta. Naszą główną uwagę skupimy na stronie kulinarnej.

Włochy

Pierwszym krajem jaki wyląduje na naszej wielkanocnej patelni będą Włochy. Wielu ludzi potrafi bez mrugnięcia okiem wymienić podstawowe dania kuchni włoskiej, ale zapytany o święta z pewnością się zatnie. Zacznijmy od głównej różnicy. W Polsce najważniejszym posiłkiem na Wielkanoc jest śniadanie, we Włoszech jest nim obiad. Nie powinno nas to dziwić zwłaszcza jeśli wiemy, iż głównym daniem na świątecznym, włoskim stole jest baranina lub jagnięcina. Polacy uważają jajko za główny symbol świąt, Włosi natomiast bardziej cenią sobie wizerunek baranka. Często obok pieczonej jagnięciny występuje również bardzo tłusty rosół z tegoż samego mięsa. Jeżeli jednak nie jest się fanem rosołu, Włosi sięgają po zupę przyrządzoną na bazie białego wina i kilku rodzajów mięs. Oczywiście jak obiad to musi być też deser. Po dużym posiłku Włosi najczęściej sięgają bo babkę która upieczona jest na wzór gołębicy. Babka wypełniona jest bakaliami i czekoladą.

Grecja

Z czym kojarzy się wam „grecka uczta”? Ależ oczywiście z dużą ilością jedzenia. Powiedzonko zgadza się nawet co do świąt wielkanocnych obchodzonych przez Greków. Ilość potraw jest niezliczona, kojarzy się niemal z naszym bożym narodzeniem. My jednak skupimy się tylko na niektórych potrawach, inaczej nasz artykuł rozwinąłby się do wielkości pracy magisterskiej. Pierwszą różnicą jest dzień w który Grecy obchodzą Wielkanoc. Wielka uczta po surowym poście rozpoczyna się już w Wielką Sobotę. Właśnie wtedy my dopiero idziemy do kościoła z koszyczkami. Grecy natomiast do kościoła idą w Środę aby poświęcić, nie koszyczek, a oliwę czy oregano. Podobnie jak Włosi, Grecy lubią syte posiłki zbudowane z zup. Najpopularniejszą jest magirica (podroby baranie ugotowane z cebulą, koprem i cytryną). Prawdziwe święta rozpoczynają się w Niedzielę, wtedy spotyka się cała rodzina i spożywa na przykład kokoreci (wątroba barania z przyprawami) czy po prostu pieczonego barana podawanego z ziemniakami i sałatą. Słodkością na greckim stole jest słodki chlebek przypominający naszą chałwę.

Niemcy

Nasi bliscy sąsiedzi – Niemcy dzielą z nami zainteresowanie pisankami. Również je malują i w porównaniu do Włochów i Greków to jajka są ważniejsze niż baranek. Święta których Niemcy nie obchodzą to święcenie koszyczka i oblewanie się wodą w Poniedziałek Wielkanocy. Coś co nas łączy to także śniadanie wielkanocne. W porównaniu do nas, nasi sąsiedzi nie mają określonych potraw które pojawiają się na stole. Może to być ryba czy różne sałatki, jednak obecność jajek (w różnej formie) jest wymagana. Po posiłku zaczyna się zabawa dla dzieci. Rodzice (to jest zajączek wielkanocny) ukrywają w całym domu czy ogrodzie, w gniazdkach czekoladowe jajka, które dzieci muszą znaleźć aby zapewnić sobie szczęście. Niemcy coraz rzadziej spędzają święta wielkanocne w domach. Jako, że mają 4 dni wolne od pracy, często wyjeżdżają by wypocząć w innych miejscu.

Rosja

Święta Wielkanocne w Rosji nazywane są Paschą. Różnią się one od naszych nie tylko potrawami ale i dniem obchodzenia święta. Powodem jest kalendarz juliański który obowiązuje w religii prawosławnej. W odróżnieniu od Niemców, Rosjanie podobnie jak i my święcą swoje koszyki i znajdujące się w nich jajka, babkę czy paschę. Czym jest pascha? Otóż jest to danie zrobione z głównie z białego sera który zostaje utarty z masłem, żółtkami i bakaliami. W końcu w dzień Niedzieli Wielkanocnej Rosjanie obdarowują się pisankami i słodyczami. Na stołach ląduje głównie szynka, baranina czy jagnięcina, unika się podawania dań rybnych. Na Ukrainie święta obchodzone są tak samo z powodu wyznawania tej samej religii prawosławnej co w Rosji. W tym roku Wielkanoc według kalendarza juliańskiego wypada 12 kwietnia.

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:30 marca 2015

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii Ważne święta

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek

Wszystko na temat żelatyny