Czajnikowy.pl poprosili mnie o przygotowanie " />

Wegetariańskie burgery z herbatą i Yerba mate

Moi znajomi ze strony Czajnikowy.pl poprosili mnie o przygotowanie przepisu z wykorzystaniem herbaty.

Wybór padł na wegetariańskie burgery z Yerba mate oraz herbatą czarną Lapsang Souchong, która pachnie wędzonym mięsem.

To właśnie herbata Lapsang sprawia, że burgery, pomimo iż są wegetariańskie smakują jakby były z wołowiną oraz bekonem.

Przepis na wegetariańskie kotlety z hebratą

burgery-soczewica-krok-1

Na początek parzymy herbatę. Do miski wsypujemy łyżkę mate oraz łyżeczkę czarnej herbaty lapsang.


burgery-soczewica-krok-2

Zalewamy je dwiema szklankami wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut.


burgery-soczewica-krok-3

Wywar odcedzamy do rondelka, żeby pozbyć się liści.


burgery-soczewica-krok-4

Dodajemy soczewicę i całość zagotowujemy na dużym ogniu. Gdy herbata zacznie nam się gotować to zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut.


burgery-soczewica-krok-5

W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na dużych oczkach tarki.


burgery-soczewica-krok-6

Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Czosnek także obieramy oraz siekamy.


burgery-soczewica-krok-7

Zagotowaną herbatę z soczewicą przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie soczewicę musimy zblendować.


burgery-soczewica-krok-8

Wymieszaną masę z soczewicy przekładamy do miski, wbijamy do niej cztery jajka, wsypujemy sól i mieszamy.


burgery-soczewica-krok-9

Następnie dodajemy cebulę, marcewkę, czosnek oraz bułkę tartą. Ponownie mieszamy.


burgery-soczewica-krok-10

Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy kotlety o grubości około 3 centymetrów.


burgery-soczewica-krok-11

Następnie grillujemy je z każdej strony przez 5-8 minut aż się ładnie zarumienią.

Jakie dodatki?

W tym przypadku do burgerów wegetariańskich wykorzystałam następujące dodatki: ogórki konserwowe, cebulę czerwoną, pomidora, sałatę lodową, ketchup oraz majonez.
Dodatki oczywiście można dopierać według własnego uznania. Do burgerów idealnie sprawdzi się na przykład sos czosnkowy, na który przepis także znajdziecie na moim blogu.

Wegetariańskie burgery z herbatą

Wegetariańskie burgery z herbatą

Jaką soczewicę wybrać do kotletów?

Najlepszą soczewicą do burgerów jest suszona Beluga. Niestety, jak na złość nigdzie nie mogłam jej dostać. Zamiast tego użyłam zwykłej, czarnej, suszonej soczewicy. Kotlety także wyszły pyszne.

Czym blendować soczewicę?

Ja do blendowania zarówno soczewicy, jak i innych składników prawie zawsze używam Thermomixa. Możecie jednak użyć do tego zwykłego blendera lub blendującej końcówki do miksera.

Potrawy z soczewicy

Znacie inne ciekawe przepisy na dania z soczewicy? Lubicie ją wykorzystywać w Waszej kuchni?

Sprawdźcie także mój drugi przepis na wegetariańskie burgery. Tym razem z ciecierzycą oraz cukinią.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Wegetariańskie burgery z herbatą
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:30 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Burgery

Kotlety warzywne

Bułki do Hamburgerów

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski