Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego

Przepis na uszka z grzybami

Uszka z grzybami to nieodzowny element barszczu wigilijnego. Z mojego przepisu dowiecie się ja w łatwy sposób przygotować zarówno ciasto do uszek, jak również farsz.

Składniki na uszka wigilijne (na około 50-60 malutkich uszek)

Składniki na farsz borowikowy:

  • 40 g suszonych borowików
  • 1 szklanka wody
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • szczypta soli i pieprzu

Ciasto na uszka:

  • 300 g mąki pszennej (typ 450)
  • łyżeczka soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • 30 g masła

Jak przygotować uszka z grzybami?

sol-do-maki

Do miski z mąką wsypujemy łyżeczkę soli.


2

Około 30 g masła wkładamy do 200 ml gorącej wody i mieszamy do roztopienia. Przelewamy miksturę do mąki i całość mieszamy.


3

Połączone składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. Jeśli wasze nie jest, to dodajcie jeszcze 50 ml wody. Wyrobione ciasto wkładamy do torebki foliowej i odstawiamy na 30 minut.


4

W międzyczasie do małego garnka wkładamy suszone borowiki, które zalewamy 1 szklanką wody. Przykrywamy je i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszając.


5

W tym czasie cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę podobnie jak na tatara.


6

Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Podsmażamy przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miseczki.


kroimy-grzyby-na-farsz

Ostudzone już grzyby kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.


8

Stolnicę oprószamy mąką, odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na około 2 mm placek. Małą szklaneczką o średnicy 4,5 cm wycinamy kółka. Na każdym okręgu kładziemy pół łyżeczki farszu.

Jak lepić uszka?

1

Placek składamy na pół i zlepiamy brzegi. Następnie łączymy dwa końce tworząc pierścionek. Uszka Najlepiej zawijać wokół palca wskazującego.


2

Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz zachowując niewielkie odstępy, aby się nie sklejały.

Jeśli wolisz to przepis na uszka z grzybami możesz obejrzeć także na Youtube

Farsz do uszek

Z czego można wykonać farsz do uszek?
Farsz do uszek możemy zrobić nie tylko z borowików, ale praktycznie z każdego innego rodzaju grzybów również.
Ja do farszu wykorzystałam grzyby, z których robiłam wywar do barszczu czerwonego.
Oprócz grzybów uszka można faszerować kapustą (oczywiście w połączeniu z grzybami również).
Jeśli natomiast z pieczenia makowców została Wam masa makowa to koniecznie musicie spróbować ugotować uszka z makiem.

Ciasto na uszka

Ciasto na uszka różni się od tego, które robimy na pierogi tym, że jest bez oleju oraz żółtka. Wiem, że nie wszyscy dodają żółtko do ciasta pierogowego, więc w przypadku ciasta na uszka nie będą mieli tego problemu.
Ciasto nie powinno być twarde. Skutecznie z twardym ciastem na uszka radzi sobie ciepła woda. Wystarczy odrobina więcej wody, a ciasto będzie bardziej elastyczne.

Uszka z barszczem czerwonym

Uszka można jeść tak samo jak pierogi, wystarczy je polać oliwą lub okrasić cebulką. Natomiast jak wszyscy zapewne wiedzą uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Potrawy te nie tylko doskonale komponują się jeśli chodzi o smak, ale także sposób przygotowania. To właśnie niewykorzystane grzyby z wywaru do barszczu stanowią bazę farszu uszek.

>> Sprawdź mój przepis na wigilijny barszcz czerwony.

A czy Ty przygotowujesz w tym roku uszka wigilijne? Czy masz jakiś sprawdzony przepis? Czekam na Twoje komentarze.
Jeśli wypróbujesz mój przepis to koniecznie daj znać jak Ci poszło. Mam nadzieję, że moje uszka z grzybami będą smakowały Twoim domownikom.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Uszka z grzybami
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:17 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Dania mączne

Pizza

Przepis na naleśniki

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski