Żurek staropolski

Żurek jest obowiązkową potrawą na Wielkanocnym stole. Jest jedną z niewielu zup spożywanych na śniadanie.
Jest specjalnością regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej oraz słowackiej.

Testowałam wiele przepisów na żurek, ale zarówno mi, jak i moim domownikom najbardziej przypadł do gustu ten poniższy i dlatego stosuję go już od jakiegoś czasu.

Przepis na żurek staropolski

zurek-krok-1

Do gorącego bulionu warzywnego wkładamy białą kiełbasę i gotujemy na małym ogniu przez godzinę (Zupa będzie lepiej smakować jeśli do wywaru warzywnego dodamy wędzony boczek lub wędzone kości i gotujemy około 30 minut)


zurek-krok-2

Ugotowane już kiełbaski przekładamy na blachę i dodajemy kilka ząbków czosnku i wkładamy na 30 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.


zurek-krok-3

Mieszamy zakwas i wlewamy go do wywaru.


zurek-krok-4

Dodajemy majeranek, pieprz oraz chrzan. Gotujemy na małym ogniu rzez 2 minuty.


zurek-krok-5

Po ugotowaniu dodajemy upieczoną kiełbasę i czosnek, marchewkę oraz śmietanę, którą mieszamy z 5 łyżkami wywaru. W razie potrzeby doprawiamy solą do smaku.


zurek-krok-6

Podajemy w podpieczonym chlebku z jajkiem podzielonym na ćwiartki.

noclegi

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Żurek Staropolski
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:19 marca 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Zupy

Żurek staropolski

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski