Sos tatarski

Przepis na Sos tatarski

Składniki na sos:

Sos Tatarski jest jednym z najbardziej popularnych sosów w kuchni polskiej. Jest idealny do mięs, wędlin, ryb, kanapek i wielu innych potraw.

Jak przygotować sos tatarski?

1

Majonez przekładamy do miski. Dodajemy pieprz oraz sól.


2

Obrane jajka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przekładamy do miski z majonezem.


3

Siekamy drobno szczypiorek. Dokładamy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy.


4

Sos tatarski dekorujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Do czego dodawać tradycyjny sos tatarski?

Domowy sos tatarski idealnie nadaje się do: jajek na twardo, ryb, mięs, sałatek, frytek, pieczonych ziemniaków, krewetek, wędlin czy kanapek.

Dodatki do sosu tatarskiego:

Oprócz podstawowych składników do sosu tatarskiego możemy dodać wedle upodobań:
cebuli, szalotki, octu, śmietany, cukru, kaparów, ogórka kiszonego lub grzybków marynowanych.

Wszystko zależy do jakiej kuchni chcemy się zbliżyć. W kuchni francuskiej w sosie znajdziemy szalotkę, żółtko lub jajko na twardo, majonez oraz sok z cytryny. W Angielskiej możemy spotkać szalotkę, cebulę, anchois, ogórki kiszone, majonez oraz natkę pietruszki. Natomiast w kuchni polskiej to sosu tatarskiego najczęściej dodajemy jajka na twardo, majonez, grzybki marynowane, ogórki kiszone, chrzan lub szczypiorek, cukier, sok z cytryny lub ocet.

A Wy jaki sos lubicie najbardziej? Z jakich dodatków składa się Wasz ulubiony sos tatarski?

sos-tatarski.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Sos tatarski
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:30 marca 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Sosy

Sos tatarski

Sos Guacamole

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Jajka faszerowane