Sos Guacamole

Przepis na Sos Guacamole

Składniki Składniki na sos:

Sos guacamole

Kuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych kuchni. Jestem wręcz uzależniona od chili con carne oraz tortilli w każdej postaci.

Jak przygotować sos guacamole?

1

Na początek przekrawamy wzdłuż zieloną papryczkę chili i wyjmujemy pestki. Kroimy ją w kostkę, przerzucamy do naczynia i wyciskamy sok z limonki. Dzięki limonce sos guacamole nie zmieni barwy.


2

Następnie siekamy liście kolendry oraz czosnek. Dokładamy do pokrojonej papryczki.


3

Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę z pomocą noża. Jedną zostawiamy będzie nam później potrzebna. Miąższ wyciągamy łyżką i kroimy w kostkę. Przerzucamy do naczynia.


4

Do miski nalewamy oliwę i doprawiamy solą. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Ja w tym celu używam Thermomixa.


5

Gotowy sos przekładamy do miseczki i wkładamy do środka wcześniej odłożoną pestkę. Dzięki niej sos tak szybko nie ściemnieje. Sos najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Do czego podajemy sos Guacamole?

Meksykanie podają go niemalże do każdej przystawki. Ja podaje go z chili con carne, krewetkami Tiger w tempurze, nachos, wrap, tortilli czy też koziego sera.

Podsumowanie przepisu
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:3 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Sosy

Sos tatarski

Sos Guacamole

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek