Sernik z batonami Mars

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast. Można go zrobić na ciepło lub zimno.
Z mojego dzisiejszego przepisu dowiecie się jak przygotować pyszny sernik na zimno z batonami Mars.

Przepis na sernik bez pieczenia

Sernik z zimno z batonami Mars jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nawet dla początkujących „cukierników”. Idealnie pasuje na przyjęcia. Jest puszysty i zasmakuje każdemu. Domowy sernik składa się z czekoladowego kruchego spodu, kremowego sera z batonami Mars, a dopełnieniem całości stanowią dwa sosy czekoladowy oraz toffi.

1

Drobno zmielone herbatniki czekoladowe łączymy z roztopionym masłem (dodałam 200 g masła, ponieważ moje herbatniki były suche. Masło należy dodawać powoli do uzyskania plastycznego ciasta) i dokładnie wyrabiamy na gładką masę.


2

Tortownicę (22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia oblepiamy gotową czekoladową masą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.


3

W miedzy czasie przygotowujemy dwa sosy. Sos Toffi: W pierwszym garnku łączymy cukier trzcinowy, masło oraz dwie łyżki śmietany. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.


4

Sos Czekoladowy: W drugim garnku roztapiamy dwie łyżki śmietany i rozpuszczamy w niej czekoladę. Nie gotujemy.


5

Do 100 ml gorącej wody wsypujemy całą żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.


6

Zmielony dokładnie biały ser miksujemy z cukrem. Natomiast w drugiej misce ubijamy pozostałą śmietanę i dodajemy do zmiksowanego sera. Delikatnie ze sobą łączymy.


7

Do gotowej masy dolewamy powoli żelatynę, cały czas mieszając. W razie powstawanie grudek możemy użyć blendera.


8

Batony Mars (najlepiej z lodówki) kroimy i wrzucamy do masy serowej. Całość przekładamy do schłodzonego spodu z czekoladowych herbatników.


9

Wierzch polewamy gotowymi sosami i tworzymy wykałaczką artystyczne wzory. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej pozostawić go na całą noc.

Jak mrozić sernik na zimno?

Sernik na zimno mrozimy w plastikowym pudełku wyłożonym papierem do pieczenia. Możemy wcześniej pokroić na porcję. Rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.

A Ty jaki sernik lubisz najbardziej? Wolisz ten na ciepło czy na zimno? Zdradzisz mi swój ulubiony przepis na to ciasto? Czekam na Twój komentarz.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Sernik z batonami Mars
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:3 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasta

Babka drożdżowa

Karpatka

Pizza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski