Ryba po grecku na 2 sposoby

Przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Jak się jednak okazuje cieszy się popularnością przez cały rok.
W dzisiejszym filmiku pokazuję Wam dwa sposoby na rybę po grecku. Jeden tradycyjny – w którym rybę smażymy, a drugi bardziej dietetyczny – z rybą pieczoną.

Jak przygotować rybę po grecku?

Składniki

Składniki, które znajdziecie poniżej podzieliłam na pół, żeby przygotować dwie wersje potrawy. Jeśli zdecydujecie się na jedną wersję to otrzymacie dwie mniejsze lub jeden duży półmisek ryby po grecku.

  • 900 g filetów dorsza (7-8 filetów)
  • cytryna (jedna cała na sok oraz kilka dodatkowych plasterków do ozdoby)
  • 1/2 kg marchewki
  • 150 gram pietruszki
  • 100 gram selera
  • 2 cebule
  • 1 mały por (biała część)
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz do smaku (najlepiej biały pieprz)
  • 2 – 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki i mak do dekoracji

Sposób przygotowania

Smażona ryba po grecku

W pierwszej kolejności zajmiemy się smażoną wersją naszego dania. Początek jednak w obu wersjach jest taki sam. W trakcie przepisu zaznaczę moment w którym należy przejść do drugiej wersji wpisu, jeśli chcecie przygotować rybę pieczoną.

1

Na początku filety z dorsza dokładnie płuczemy zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Osuszone filety dzielimy na 3, 4 części, w zależności od ich rozmiarów.


2

Cytrynę kroimy na pół.


3

Pokrojone kawałki ryby układamy warstwami na talerzu. Każdą warstwę obficie skraplamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sok z cytryny sprawi, że ryba będzie ładniej pachniała i stanie się bardziej krucha. Gdy już ułożymy wszystkie warstwy to przykrywamy je drugim talerzem i wstawiamy do lodówki na 20 minut.


4

W tym czasie zabieramy się za obieranie warzyw. Obieramy pół kilo marchewek, dwie małe pietruszki oraz pół małego selera. Ścieramy je wszystkie na grubych oczkach tarki.


5

Następnie obieramy dwie cebule. Kroimy je w piórka i przerzucamy do miseczki. Pora dzielimy na pół, kroimy tak jak cebulę i do niej go przerzucamy.


6

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę oraz pora. Podduszamy przez minutę, cały czas mieszając.


7

Po minucie dodajemy startą włoszczyznę i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę. Wsypujemy łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru, a także dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego i przecier domowej roboty. Całość jeszcze raz mieszamy.


8

Dolewamy pół szklanki wody, mieszamy i przykrywamy. Z lekko uchyloną pokrywką dusimy warzywa przez 10 minut na małym ogniu.


9

W tym miejscu kończy się część wspólna przepisu. Jeśli chcesz przygotować pieczoną wersję ryby to przejdź do drugiego sposobu. Tutaj opisana będzie wersja z rybą smażoną.


10

Wyjmujemy dorsza z lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Mąkę pszenną wysypujemy na talerz i dokładnie obtaczamy w niej pokrojone filety.


11

Smażymy je przez 1-2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Usmażone filety przekładamy na talerzyk. Wracamy do włoszczyzny.


12

Z ugotowanych warzyw wyjmujemy liście laurowe i jeszcze raz doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.


13

Rybę po grecku możemy podawać w dużym półmisku lub od razu na talerzu w formie przystawki. Na dnie półmiska układamy usmażoną rybę. Przykrywamy ją podduszonymi warzywami. Półmisek możemy ozdobić plasterkami cytryny, natką z pietruszki oraz na przykład makiem.


14

Aby rybę podać w ładnej formie od razu na talerzu to musimy użyć kokilek. W nich najpierw układamy warzywa, a na wierzchu dorsza. Żeby ryba po grecku w łatwy sposób dała się wyjąć z kokilki to możecie wyłożyć ją przedtem folią spożywczą.

Pieczona ryba po grecku

Ryba po grecku pieczona w piekarniku jest chyba łatwiejsza w przygotowaniu.
Szczegóły poniżej:

1

Filety z dorsza, które wyjęliśmy po 20 minutach z lodówki zamiast obtaczać w mące układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej należy wysmarować masłem.


2

Na filetach układamy podduszone warzywa.


3

Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsiusza piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

>> Przepis na rybę po grecku możecie także obejrzeć w serwisie YouTube.

Jak podawać rybę po grecku?

Jak podawać rybę po grecku?

Jak ozdabiać rybę po grecku?

Wszystko zależy od Waszego gustu i pomysłowości. Ja najczęściej zdobię tę potrawę natką z pietruszki oraz plasterkami cytryny. Czasem dla kontrastu posypuję makiem. Nie należy z nim jednak przesadzać, żeby „nie strzelał w zębach”.

Jaką rybę wybrać?

Do ryby po grecku najlepiej wybierać filety o białym mięsie. Białe mięso posiadają np.: morszczuk i mintaj.
Najlepszą rybą do tej potrawy jest zdecydowanie dorsz. Niestety jest także najdroższy.

Ryba po grecku na ciepło czy na zimno?

To ciekawe, ale niektórzy podają rybę po grecku na ciepło, inni na zimno. Ja wolę zdecydowanie na ciepło.
Oczywiście rybę po przygotowaniu najlepiej odstawić na 2-3 godziny, żeby składniki się przegryzły. Po tym czasie wkładam ją na chwilę do piekarnika i serwuję gościom.
A Ty w jaki sposób podajesz rybę po grecku? Na ciepło czy zimno?

Smażyć czy piec?

Oprócz tego, że rybę po grecku można podać na ciepło lub zimno to można ją także przygotować na dwa sposoby. Częściej spotykana jest wersja ze smażonymi filetami, natomiast coraz częściej ludzie zaczynają bardziej dbać o zdrowie. Dla tych, którzy nie chcą się przejadać w te Święta opcja z pieczeniem będzie zdecydowanie lepsza.
Ryba po grecku bez smażenia może być równie dobra, jak ta z patelni. Jeśli lubicie rybę bez panierki to jest to opcja dla Was.

Ile czasu przechowywać?

Ryba po grecku może być śmiało przechowywana w lodówce przez trzy dni. Danie można także mrozić.

Z czym podawać rybę po grecku?

Ryba po grecku najczęściej podawana jest z pieczywem. Możemy ją także podać w formie przystawki bez żadnych dodatków.
Żeby podać rybę w formie ładnej przystawki warto zastosować kokilki, które można zastąpić na przykład filiżankami.
Z podanych powyżej proporcji (w całości, nie połowie) powinniście otrzymać około 8 przystawek.
Ryba prezentuje się wówczas w ten sposób:

Ryba po grecku w formie przystawki

Ryba po grecku w formie przystawki

A Tobie jaka ryba po grecku smakuje najlepiej?

A Wam w jakiej formie ryba odpowiada najbardziej? Serwujecie ją jako przystawkę, czy danie główne w półmisku? Podajecie ją na zimno czy ciepło? Pieczoną czy smażoną w panierce? Czekam na Wasze komentarze. Mam nadzieję, że ryba po grecku wykonana według mojego przepisu będzie Wam smakowała.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Ryba po grecku
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 2

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:19 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

  • asiamiki

    Bardzo prosto pokazane ! Polecam

Inne przepisy z kategorii Dania rybne

Karp Wigilijny

Sałatka śledziowa

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek