Róże karnawałowe

Przepis na Róże karnawałowe

Składniki na 20 róż karnawałowych

Tłusty czwartek to nie jedyna okazja by zrobić coś z ciasta faworkowego. Jak sama nazwa wskazuje różyczki karnawałowe są idealne na imprezę karnawałową.

Pamiętam je z dzieciństwa. Moja mama zawsze je smażyła gdy mieli nas odwiedzić goście w czasie karnawału.

Do wykonania róż będzie nam potrzebne dobrze wystudzone ciasto faworkowe.
Przepis na nie znajdziecie we wpisie o faworkach.

Z podanych proporcji zrobicie około 20 róż.

Listę dodatkowych składników znajdziecie powyżej.

Przepis na róże karnawałowe

rozyczki-karnawalowe-krok-1

Ciasto faworkowe wkładamy do torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na godzinę.


rozyczki-karnawalowe-krok-2

Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy, a dwie pozostałe chowamy z powrotem do lodówki.


rozyczki-karnawalowe-krok-3

Stolnicę delikatnie oprószamy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość 1-2 mm.


rozyczki-karnawalowe-krok-4

Z ciasta wycinamy krążki o średnicy 6, 5 i 4 centymetrów.


rozyczki-karnawalowe-krok-5

Wszystkie okręgi nacinamy w 5 miejscach.


rozyczki-karnawalowe-krok-6

Środki największych oraz średnich krążków smarujemy białkiem.


rozyczki-karnawalowe-krok-7

Układamy na sobie trzy krążki od największego do najmniejszego i dociskamy je na środku, żeby się skleiły.


rozyczki-karnawalowe-krok-8

Do garnka lub na wysoką patelnię wlewamy litr oleju i rozgrzewamy go na małym ogniu przez 5-10 minut.


rozyczki-karnawalowe-krok-9

Róże otrzepujemy z nadmiaru mąki i delikatnie kładziemy na tłuszcz najmniejszym kółkiem do dołu.


rozyczki-karnawalowe-krok-10

Smażymy na jasno złoty kolor przez 30-50 sekund. Następnie na chwilę przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy na ręcznik papierowy.


rozyczki-karnawalowe-krok-11

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym.


rozyczki-karnawalowe-krok-12

Na koniec na środku każdej różyczki układamy odrobinę konfitury lub marmolady.

Dlaczego dzielimy ciasto faworkowe i chowamy je do lodówki?

Zimne ciasto lepiej się wałkuje oraz łatwiej z niego wycinać krążki. Z tego powodu warto porcję ciasta podzielić na mniejsze i te, których nie wałkujemy wkładać do lodówki.

Po czym poznać, że ciasto jest dobrze wyrobione?

Dobrze wyrobione ciasto faworkowe posiada widoczne pęcherzyki powietrza. Dzięki nim ciasto jest bardziej pulchne, a róże, które z niego zrobimy będą bardziej chrupiące.

Na czym smażyć róże karnawałowe?

Różyczki karnawałowe, podobnie jak pączki i faworki możemy smażyć zarówno na oleju roślinnym, jak również na smalcu i plancie. Olej roślinny jest najbardziej dietetyczny, natomiast smalec sprawi, że róże będą bardziej chrupiące. Planta to natomiast mieszanka olejów oraz tłuszczów roślinnych.

Żeby sprawdzić czy tłuszcz jest rozgrzany do odpowiedniej temperatury (powinien mieć około 170 stopni Celsjusza) możemy wrzucić do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię to znaczy, że możemy zacząć smażenie różyczek.
Oczywiście jeśli posiadacie to temperaturę tłuszczu możecie sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego.

Odsączanie

Ważne, żeby różyczki wyjmować na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Róże obsypujemy cukrem pudrem i waniliowym gdy są jeszcze ciepłe ponieważ przyklei się do nich.

Jak i ile czasu przechowywać róże karnawałowe?

Nie wiem jak u Was, ale u mnie róże znikają w ciągu godziny, maksymalnie dwóch.
Tak czy inaczej najlepiej przechowywać je zamknięte w pudełku lub pod kloszem w temperaturze pokojowej.
Najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia.
Zjadliwe powinny być także po 3-4 dniach. Mi jednak nie udało się tego sprawdzić.

A Ty jakie przysmaki tłustoczwartkowe lubisz najbardziej? Czy są wśród nich róże karnawałowe? Sprawdź moje pozostałe przepisy oraz porady związane z tłustym czwartkiem.

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Róże karnawałowe
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:5 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasteczka

Ptysie

Róże karnawałowe

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek