Ptysie

Przepis na Ptysie

Składniki na 12 dużych ptysi:

Ptysie składają się z ciasta ptysiowego oraz kremu budyniowego. Na krem przepis znajdziecie na moim blogu:

Natomiast ciasto ptysiowe jest bardzo uniwersalne. Możemy z niego przygotować oprócz tradycyjnych ptysiów także eklerki, paluszki ptysiowe czy na przykład karpatkę.

Przepis na ciasto ptysiowe

Ważne, aby w momencie przygotowywania ptysiów wszystkie składniki miały w temperaturę pokojową.

ptysie-krok-1

Na początek do rondelka wlewamy mleko i wodę. Dodajemy masło, sól oraz cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z kuchenki.


ptysie-krok-2

Do zagotowanych składników dodajemy stopniowo mąkę i cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Rondel tym razem umieszczamy na średnim ogniu i przez minutę osuszamy ciasto, stale je mieszając.


ptysie-krok-3

Odparowane ciasto przerzucamy do szklanej miski. Co minutę wbijamy po jednym jajku, ciągle mieszając energiczne drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników ciasto powinny być gęste, gładkie i błyszczące.


ptysie-krok-4

Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Końcówka powinna mieć 1,5 centymetrowy otwór.


ptysie-krok-5

Na blaszce wyłożonej pergaminem tworzymy regularne rzędy niedużych kopczyków. Musimy zachować między nimi spore odstępy ponieważ ciasto znacząco wyrośnie w czasie pieczenia.


ptysie-krok-6

Ciasto na ptysie pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 25-30 minut. Po tym czasie ptysie powinny być z wierzchu suche, a w środku jeszcze wilgotne. Ważne, żeby w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.


ptysie-krok-7

Od razu po upieczeniu przekładamy ciastka na metalową kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto ptysiowe w innym kolorze

Po wymieszaniu ciasta możemy do niego dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego lub papryki w proszku. Dzięki temu ptysie będą ciemniejsze oraz bardziej ostre w smaku. Będą lepiej kontrastowały ze słodkim budyniem.

Jak nadziewać ptysie?

Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania w kształcie gwiazdki o 1,5 centymetrowym otworze. Ptysie możemy nadziewać na dwa sposoby:

  • Po upieczeniu ptysie przekrawamy na pół. Na jedną połówkę ptysia nakładamy krem, a drugą go przykrywamy
  • W pysiach po upieczeniu robimy małą dziurkę od spodu, aby później łatwiej było nam nałożyć do środka krem
Dekorowanie ptysiów

Dekorowanie ptysiów

Na koniec wszystkie ptysie oprószamy cukrem pudrem.

Czym nadziewamy ptysie?

Oprócz kremu budyniowego, na który przepis znajdziecie na górze tego wpisu ptysie możecie nadziewać na przykład bitą śmietaną lub kremem jogurtowym. Pamiętajcie także, że krem budyniowy możecie zrobić w wielu smakach.

Jak nadziewać ptysie?

Jak nadziewać ptysie?

A Ty ptysie z jakim nadzieniem najbardziej lubisz?

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Ptysie
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:8 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

  • gin

    Pięknie wyglądają :)

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      W smaku też były pyszne. (Nie)stety większość zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcia :)

  • Alqa

    Nie za mało mąki? Według tego przepisu ptysie przywarły do papieru i niestety, nic się nie dało z tym zrobić :( Ciasto superdelikatne (to chyba zasługa mleka), ale no niestety, coś nie tak.

    • http://saute.pl Sylwia

      Wystarczy 150 g mąki pszennej jak podałam w składnikach pod filmem. Przepis jest jak najbardziej sprawdzony. Ptysie z tego przepisu wykonywałam setki razy w restauracji, w której pracowałam. Proszę spróbować jeszcze raz wykonać ten przepis. Ja używam w swojej kuchni najlepszych pod względem jakości składników, jak również droższego papieru do pieczenia, aby nie było wpadek z przyklejaniem.

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      Wystarczy 150 g mąki pszennej jak podałam w składnikach pod filmem. Przepis jest jak najbardziej sprawdzony. Ptysie z tego przepisu wykonywałam setki razy w restauracji, w której pracowałam. Proszę spróbować jeszcze raz wykonać ten przepis. Ja używam w swojej kuchni najlepszych pod względem jakości składników, jak również droższego papieru do pieczenia, aby nie było wpadek z przyklejaniem.

  • Anga1989

    u mnie było podobnie… dałam wszystko wg przepisu i co? ciasto się rozlewało i zamiast ptysi wyszły spodki… reszta ciasta wylądowała w zlewie…

    • http://saute.pl Sylwia

      Na początku mojej przygody z ptysiami bywało różnie. Ciasto ptysiowe również mi się rozlewało. Zazwyczaj tak się dzieje jak ciasto jest za chłodne, gdy wbijamy do niego jajka. Następnym razem proszę 4 jajka wbić do szklanki, aby później nie tracić na to czasu. Natomiast ciasto z rondla szybko przerzucić do naczynia i dodawać w odpowiedniej kolejności jajka (najlepiej rozmiar M. Im większe tym ciasto będzie bardziej rzadkie). Po każdym wrzuconym jajku mieszamy do momentu, aż się wchłonie a ciasto będzie gęste. Nie używamy do tej czynności miksera!! Im miej ruchów łyżką wykonamy tym lepiej.

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      Na początku mojej przygody z ptysiami bywało różnie. Ciasto ptysiowe również mi się rozlewało. Zazwyczaj tak się dzieje jak ciasto jest za chłodne, gdy wbijamy do niego jajka. Następnym razem proszę 4 jajka wbić do szklanki, aby później nie tracić na to czasu. Natomiast ciasto z rondla szybko przerzucić do naczynia i dodawać w odpowiedniej kolejności jajka (najlepiej rozmiar M. Im większe tym ciasto będzie bardziej rzadkie). Po każdym wrzuconym jajku mieszamy do momentu, aż się wchłonie a ciasto będzie gęste. Nie używamy do tej czynności miksera!! Im miej ruchów łyżką wykonamy tym lepiej.

  • Sebastian Sobiech

    ok ,zobaczymy czy mi sie uda je zrobic,jestem facetem nie wiem czy potrafie
    ale smacznie wyglądają

Inne przepisy z kategorii Ciasteczka

Ptysie

Róże karnawałowe

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek