Pierogi Ruskie – farsz

Przepis na farsz do pierogów ruskich

Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak na prawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od ukraińskiej, historycznej krainy Rusi Czerwonej.

Tak na prawdę w Rosji te pierogi nie są jakoś szczególnie znane. Natomiast w Polsce i na Ukrainie bardzo.

Pierogi Ruskie to danie, które w wielu domach gości na wigilijnym stole.

Przepis na ciasto do pierogów możecie znaleźć na moim blogu:
>> Sprawdź przepis na ciasto do pierogów.

Poniżej natomiast znajdziesz przepis na farsz do pierogów ruskich:

Składniki na farsz do 60 pierogów:

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki olej
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pełnotłustego sera
  • łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Jak przygotować farsz na pierogi ruskie?

1

Na początek siekamy cebulę w drobną kostkę i przekładamy do miski.


2

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła przez około 5 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.


3

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy również przeciśnięty biały ser i ostudzone cebulę. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy do uzyskanie jednolitej konsystencji.


4

Z gotowego farszu przygotowujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Dzięki takiemu przygotowaniu farszu pierogi same będą się Nam lepiły.


5

Stolnicę posypujemy mąka pszenną. Bierzemy kawałek ciasta na pierogi i rozwałkowujemy na cienki placek. Foremką lub szklanką wycinamy kółka z ciasta. Na każdy okrąg kładziemy kulkę farszu.


6

Bierzemy się za lepienie pierogów. Możemy to zrobić na kilka sposobów: tradycyjny, zawijas lub zakładki. Możemy sobie także pomóc widelcem.


7

Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.


8

Gotowe pierogi wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.


9

Na koniec pierogi polewamy odrobiną oleju, aby się nie skleiły.

Pierogi ruskie nie tylko na Wigilię

Jeśli przygotowujesz Ruskie Pierogi nie na Wigilię to smaczniej będzie jak cebulę zasmażysz na słonince lub smalcu ze skwarkami.

Odsmażanie pierogów

Pierogi można odsmażyć na masełku lub oleju.

Ile czasu gotować Ruskie Pierogi?

Pierogi Ruskie gotujemy przez około 3 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Jak lepieć pierogi?

Lepić Pierogi można na wiele sposobów. Ja preferuję ten na zakładkę, ale jako dziecko zawsze bawiłam się z babcią widelcem.

Mrożenie Pierogów

Wiele osób zastanawia się czy można mrozić pierogi ruskie. Oczywiście, że tak. Pierogi z zamrażarki to super sposób na szybkie, smaczne danie. Odgrzewam, ewentualnie odsmażamy i obiad gotowy.

Mam nadzieję, że pierogi ruskie wykonane według tego przepisu będą Wam smakowały.

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:14 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Farsze i nadzienia

Jajka faszerowane

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek