Pierogi z kapustą i grzybami – farsz

Pierogi z kapustą i grzybami – farsz

Przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pierogów z kapustą i grzybami. Sprawdźcie mój przepis na farsz z kapusty i grzybów. Przepis na ciasto także znajdziecie na moim blogu:

>> Sprawdź przepis na ciasto do pierogów.

Składniki na farsz do 20-30 pierogów z kapustą i grzybami:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 szalotki (lub jedna duża cebula)
  • 4 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

Jak przygotować farsz do pierogów z kapustą i grzybami?

1

Opłukane pod zimną wodą grzyby wkładamy do garnka. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy przez 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.


2

Grzyby wyjmujemy i kroimy w paseczki lub kostkę.


3

Drobno siekamy cebulę i szklimy ja na oleju.


4

Dodajemy do cebuli grzyby i smażymy przez kilka minut.


5

Grzyby łączymy z ugotowana kapustą. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak ugotować pierogi z grzybami i kapustą?

1

Stolnicę obsypujemy mąką i ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.


2

Wycinamy w nim okręgi o średnicy 6 cm. Możemy do tego użyć szklankę lub foremkę.


3

Łyżeczkę farszu układamy na środku jednego okręgu i lepimy pierogi.


4

Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy około 2-3 minuty od momenty wypłynięcia.

Mam nadzieję, że pierogi z grzybami i kapustą wykonane według tego przepisu posmakują całej Twojej rodzinie.

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:14 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Farsze i nadzienia

Jajka faszerowane

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek