Pączki tradycyjne

Przepis na tradycyjne pączki z różą

Pączki są najpopularniejsza potrawą na tłusty czwartek. Podobno jeśli ktoś nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka to w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Sposób wykonania pączków:

1

Na początku do pokruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji.


2

W drugim naczyniu ucieramy cukier z żółtkami na puszysta masę.


3

W małym rondelku delikatnie podgrzewamy mleko z dodatkiem soli. Po chwili całość przelewamy do ubitej masy z żółtek.


4

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy drożdże, masę z żółtkami oraz spirytus. Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione i przestudzone masło.


5

Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.


6

Stolnicę oraz ciasto posypujemy sporą ilością mąki. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wykrawamy formą o średnicy 6 cm.


7

Worek cukierniczy napełniamy konfiturą z róży.

Sposoby nadziewania pączków:

Pączki możemy nadziewać konfiturami z różnych owoców, a także nutellą lub karmelem, jednak to te z różą są najbardziej tradycyjne.

1

Na niewyrośnięte ciasto kładziemy łyżkę nadzienia, zawijamy i odstawiamy na 30 minut.


2

Wyrośnięte ciasto nakłuwamy tylką (iglą, szprycą) i nadziewamy konfiturą.


3

Pączki możemy nadziewać również po usmażeniu.


4

W czwartym sposobie ciasto należy bardziej rozwałkować na grubość 1 cm. Także wycinamy krążki 6 centymetrowe. Na jeden kładziemy konfiturę a drugim przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Jak smażymy pączki?

Pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym na wolnym ogniu do 180 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, że zbyt niska temperatura smażenia spowoduje, że pączek za bardzo nasiąknie tłuszczem i będzie niesmaczny. Natomiast zbyt wysoka temperatura spowoduje, że pączek szybko się przypali pozostając surowy w środku. Najlepszym sposobem kontrolowania temperatury tłuszcz jest termometr cukierniczy. Wyrośnięte pączki kładziemy delikatnie na tłuszcz i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy z garnka i wkładamy na ręcznik papierowy.

Jak dekorujemy pączki?

Pączki możemy udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem, skórką pomarańczową, płatkami migdałów, kolorowymi posypkami lub ozdobić konfiturą. Jedyna różnicą między sposobami dekorowania tradycyjnych pączków jest ich temperatura. Jeśli chcemy pączki polukrować i posypać posypką to muszą być jeszcze ciepłe. Natomiast jeśli preferujemy pączki z cukrem pudrem to posypujemy nim już chłodne pączki.

A Ty w jaki sposób przygotowujesz pączki na tłusty czwartek?
Daj znać w komentarzu, zwłaszcza jeśli próbowałaś pączków według mojego przepisu. Mam nadzieję, że posmakują one Tobie oraz Twoim bliskim. Smacznego

Podsumowanie przepisu
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:3 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Dania mączne

Pizza

Przepis na naleśniki

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek