Pasta jajeczna z serem

Pasta jajeczna to idealny pomysł na śniadanie, nie tylko Wielkanocne. Pasty do kanapek są bardzo popularne i bardzo smaczne. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a kanapki z nimi są ciekawą propozycją na śniadanie. Pasta z jaj jest uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Wystarczy wziąć kromkę chleba, posmarować go masłem, nałożyć pastę z jajka i udekorować np. natką lub rzodkiewką.

Jak przygotować pastę jajeczną?

1

Twaróg przekładamy do szklanego naczynia.


2

Następnie przecieramy przez sito jajka oraz ser gorgonzola. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


3

Dodajemy pokrojoną szynkę, majonez, pieprz oraz sól. Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy. Wrzucamy do pozostałych składników. Ponownie mieszamy.


4

Pastę przekładamy do dwóch 6 cm kokilek wysmarowanych masłem i wyłożonych folią spożywczą.


5

Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pastę wyjmujemy i dekorujemy posiekamy szczypiorkiem.

Z czym jeszcze można przygotować pastę jajeczną?

Przygotowana przeze mnie pasta jajeczna jest pastą serową z użyciem sera gorgonzola oraz białego sera. Do pas jajecznych możemy dodać również awokado, szczypiorek, tuńczyka, kurczaka, łososia, zielonej soczewicy, tamaryndowca, pieczarek, bakłażana, tofu, czerwonej cebuli, papryki czy rzodkiewki.

A Ty z czym najczęściej robisz pastę jajeczną?

pasta-jajeczna

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Pasta jajeczna z serem
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:30 marca 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Pasta

Pasta jajeczna z serem

Inne przepisy

Chleb do żurku

Sos tatarski

Jajka faszerowane

Porady

Czarny czosnek