Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Przepis na Parówki w cieście francuskim

Składniki Składniki na 64 mini parówki:
Sos:

Przepis na parówki w cieście francuskim

Wszystkie składniki powinny posiadać temperaturę pokojową. Mrożone składniki wyjmujemy na 40-50 minut przed przegotowaniem potrawy.

Sposób przygotowania

1

Na początek stolnicę oprószamy mąką pszenną i rozkładamy jeden arkusz ciasta francuskiego.


2

Delikatnie rozwałkowujemy, aby wydłużyć ciasto o 3-4 centymetry. Gotowy arkusz kroimy na 8 jednakowych prostokątów.


3

Jajko wbijamy do małej miseczki i dokładnie rozmącamy. Smarujemy nim wszystkie wycięte kawałki ciasta.


4

Na każdym posmarowanym prostokącie kładziemy obraną z folii parówkę. Zawijamy parówkę w rulonik wzdłuż jej dłuższej krawędzi. Delikatnie ściskamy, aby ciasto się skleiło. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parówkami.


5

Każdy rulonik kroimy na 4 równe części i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kładziemy sklejoną krawędzią do dołu, aby ciasto nie rozkleiło się podczas pieczenia.


6

Każdą małą mini parówkę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15-20 minut. Ciasto powinno urosnąć i się zarumienić. Tak samo postępujemy z drugim arkuszem ciasta.


7

Wszystkie składniki na sos: obie musztardy oraz śmietanę, przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie – jakie wybrać?

Do parówek idealnie sprawdzi się zarówno mrożone ciasto francuskie, jak i świeże dostępne we większości marketów. Arkusz takiego ciasta wynosi 28×21 centymetrów. Jeśli kupiliśmy mrożone ciasto to przed przygotowaniem potrawy musimy je rozmrozić. Królem wśród gotowych wyrobów cukierniczych jest ciasto francuskie na maśle od Bliklego. Dostaniemy je w formie mrożonej w marketach Carrefour i Alma. Niestety jest 2-3 razy droższe od ciasta z niższej półki.

Jak podajemy?

Upieczone parówki w cieście francuskim wykładamy jeszcze ciepłe na półmisek i podajemy z sosem w miseczkach. Możemy również podawać z ketchupem lub innymi sosami według uznania.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Parówki w cieście francuskim
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:30 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Przystawki

Koreczki śledziowe

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski