Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków

Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe.

W dzisiejszym filmiku chciałam Wam pokazać w jaki sposób przygotowuję pierniczki świąteczne. Poniżej pełny przepis.

Przepis na pierniczki Bożonarodzeniowe

Składniki na 90 pierniczków

  • 500 mąki pszennej (+100g do posypania)
  • 270 miodu (najlepiej sztucznego)
  • 90 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania pierników

1

Na początku masło z miodem przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Nie zagotujemy. Połączone składniki studzimy.


2

Na stolnicę przesiewamy po kolei: mąkę pszenną, cukier puder, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz dodajemy przyprawę do piernika.


3

Suche składniki delikatnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy do nich jajko i dodajemy przestudzony miód z masłem.


4

Całość mieszamy nożem i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, to wkładamy je na chwilę do lodówki. Twardsza masa będzie się lepiej wałkować.


5

Stolnicę oprószamy mąką, a gotowe ciasto kroimy na 4 części. Bierzemy jedną część ciasta piernikowego i wałkujemy na grubość 2 mm. Na końcu oprószamy mąką.


6

Foremkami do ciasteczek wycinamy pierniczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy z pierniczków zrobić ozdoby choinkowe to Jeszcze przed pieczeniem robimy w nich otworki do przewlekania tasiemki. Robimy to np. słomką do napojów.


7

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni c. Ciasteczka pieczemy przez około 8 minut. Jeszcze gorące pierniczki przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Porady:

>> Zobacz jak przygotować lukier królewski.
>> Sprawdź jak dekorować ciasteczka i pierniczki lukrem.
>> Jak roztapiać czekoladę, którą możemy ozdobić pierniczki?

W czasie roztapiania czekolady w kąpieli wodnej możecie do niej dodać łyżkę masła.

Czym jeszcze ozdabiacie pierniczki? Czy wykorzystujecie do tego posypki i inne gotowe dekoracje cukiernicze?

Jak wykorzystać te pierniczki świąteczne, których uda nam się nie zjeść od razu po upieczeniu?

Pierniki wykonane w ten sposób mogą być idealnym prezentem lub ozdobą świąteczną naszego domu.
Pamiętajcie, że własnoręcznie robione ozdoby Bożonarodzeniowe oraz prezenty są zawsze najciekawsze.

Pierniczki mogą posłużyć za piękne ozdoby choinkowe.

Pierniczki mogą posłużyć za piękne ozdoby choinkowe.

Ręcznie robione ozdoby choinkowe

Jakie inne ozdoby świąteczne przygotowujesz sama? Nie muszą być to ozdoby kulinarne? Czy przygotowujesz dekoracje np z papieru, serwetek, a może szydełkujesz? Pochwal się proszę swoimi ozdobami.
Ja co roku dekoruję stół ozdobami z serwetek. W tym roku zamierzam przygotować dwa rodzaje serwetek: w kształcie Gwiazdy Betlejemskiej oraz choinki. Do tego na pewno wypiekę dużą liczbę pierniczków, bo u mnie znikają bardzo szybko (nawet te zawieszone na choince).

Jaka przyprawa do piernika?

Od razu zaznaczę, że nie jest to wpis sponsorowany. Nie przywykłam jednak do zakrywania nazw przypraw oraz innych składników, które używam.
Oczywiście przyprawę do piernika można zrobić samemu i wkrótce opublikuję na nią przepis.
Natomiast do pierniczków zdecydowanie szybciej jest użyć gotowej przyprawy, którą można nabyć w prawie każdym sklepie z artykułami spożywczymi.

Czekam na Twój komentarz. Mam nadzieję, że pierniczki świąteczne zrobione według tego przepisu będą pięknymi ozdobami na Twojej choince.

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Pierniczki Świąteczne
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:4 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasteczka

Ptysie

Róże karnawałowe

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek