Oponki

Przepis na oponki z serem

Najlepsze oponki tradycyjnie z białym serem bez dodatku drożdży. Oponki z serem są dużo szybsze w przygotowaniu, ponieważ nie wymagają czasu na wyrośnięcie ciasta drożdżowego.

Przepis na oponki

1

Mąkę przesiewamy do miski razem z sodą. Następnie dodajemy ser, cukier oraz jajka.


2

Składniki mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby możemy dołożyć odrobinę mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk.


3

Stolnice oprószamy mąką i wykładamy wymieszane ciasto. Wierzch placka również oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i wycinamy formą o średnicy 6 cm (lub szklanką), natomiast środek wycinamy małym kieliszkiem.


4

W garnku rozgrzewamy tłuszcz do 175 stopni Celsjusza.


5

W miedzy czasie przygotowujemy lukier do oponek. Do miseczki wsypujemy cukier puder oraz cynamon. Stopniowo łyżka po łyżce wlewamy mleko do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.


6

Oponki smażymy z każdej strony przez 1,5 minuty.


7

Odsączamy z tłuszczy na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe maczamy w lukrze i odkładamy na kratkę.

Ozdabianie oponek

Oponki podobnie jak pączki możemy ozdobić lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady, czy posypać cukrem pudrem.

Podsumowanie przepisu
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:3 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasteczka

Ptysie

Róże karnawałowe

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski