Przepis na naleśniki

Przepis na Przepis na naleśniki

Składniki na 8 cienkich naleśników

Naleśniki to danie, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Przy swojej niskiej cenie dają nam duży wachlarz możliwości. Możemy je podawać na słono jako danie główne (na przykład ze szpinakiem i serem feta) lub słodko jako deser (z dżemem lub nutellą i bananem).

Różnorodność kombinacji składników, które możemy dodać do naleśników jest tak duża, że ciężko wszystkie wymienić.

Niemniej jednak podstawą naleśników, nie ważne z jakimi dodatkami podawanych, jest ciasto. I to właśnie na ciasto przepis chciałabym Wam dziś pokazać. Testowałam wiele przepisów na ciasto naleśnikowe, ale zarówno mi, jak i moim domownikom najbardziej przypasował ten poniższy i dlatego stosuję go od dobrych kilku lat.

Jak zatem zrobić naleśniki?

Najpierw przygotujemy ciasto, a potem je usmażymy.

Jak przygotować ciasto na naleśniki?

Przepis na naleśniki

Do miski wrzucamy jajka, mąkę oraz sól.


Przepis na naleśniki

Wlewamy olej oraz mleko.


nalesniki-krok-3

Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (bez grudek).

W jaki sposób smażymy naleśniki?

1

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i nalewamy odrobinę oliwy.


2

Niewielką ilość ciasta rozprowadzamy na patelni.


3

Smażymy z obu stron po 2 minuty.

Naleśniki z wodą gazowaną

Wiele osób do ciasta na naleśniki dodaje odrobinę wody gazowanej. Według mnie jest ona zbędna, ale jak zawsze zachęcam do próbowania i znajdowania własnych, ulubionych smaków.

Przepis na naleśniki

Przepis na naleśniki

Naleśniki na słodko

Nie ukrywam, że ja znacznie częściej przygotowuję naleśniki jako deser lub po prostu słodkie danie. Uwielbiam naleśniki z nutellą i bananem, polane syropem klonowym i obsypane migdałami. Wiem, że są strasznie niezdrowe, ale po prostu je uwielbiam.

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Sprawdź także: Przepis na pomarańczowe naleśniki dla dzieci >>>>

Naleśniki na słono

Jeśli natomiast chodzi o wersje słone naleśników, to oprócz tych z jajkiem sadzonym i szynką, na które przepis znajdziecie powyżej, bardzo lubię naleśniki z kurczakiem, mięsem mielonym (po meksykańsku) oraz ze szpinakiem i fetą. Na te oraz wiele innych naleśnikowych wariacji przepisy wkrótce znajdziecie na moim blogu. Z tego powodu gorąco zachęcam do subskrybowania oraz polubienia mojej strony na Facebooku.

A Ty według jakiego przepisu przygotowujesz naleśniki? Masz swoje tajne, sprawdzone proporcje lub mniej znane składniki? Z jakimi dodatkami najczęściej je serwujesz? Preferujesz wersje słoną czy słodką? Jak zawsze czekam na Twój komentarz.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Naleśniki
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:9 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

  • http://asiscrapki.com.pl/ asia3city

    Ja robię naleśniki z szatkowaną surową kapustą i podduszonymi pieczarkami.

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      Takich jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za podpowiedź.

      • ajjj

        A ja do ciasta wsypuję całą torebkę curry, a naleśniki podaję z łososiem, pastą łososiową, makrelową, lub pastą z suszonych pomidorów, ewentualnie humusem lub pastą ze zblendowanego wcześniej chili con carne :)

Inne przepisy z kategorii Dania mączne

Pizza

Przepis na naleśniki

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek