Musowe ciasto czekoladowe

Musowe ciasto czekoladowe

Przepis na musowe ciasto czekoladowe

Szukając sposobu na ciasto czekoladowe trafiłam właśnie na ten przepis z książki „Crave, a passion for chocolate” Maureen McKeon. I od razu zabrałam się do jego wykonania. Ciasto wyszło przepyszne. Wykwintne, delikatne, eleganckie, odpowiednio słodkie i rozpływające się w ustach jednocześnie.

„Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.” Miranda Ingram

Sposób przygotowania ciasta czekoladowego:

1

Masło umieszczamy w małym garnuszku i roztapiamy. Dodajemy do masła połamaną czekoladę, mieszamy do jej roztopienia (nie gotujemy).


2

Żółtka miksujemy w misie miksera z kakao. Dodajemy do żółtek roztopioną masę czekoladową i ponownie miksujemy (dodajemy jeszcze ciepłą czekoladę).


3

Na koniec dodajemy orzechy pekan.


4

W osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, cały czas mieszamy. Białka powinny być sztywne.


5

Białka dodajemy do masy czekoladowej (najlepiej w dwóch turach), delikatnie wymieszamy lub miksujemy do połączenia (białka nie powinny opaść).


6

Ciasto nie wyrośnie, jeśli zbyt mocno przypieczemy w piekarniku. Najlepiej piec na początku tylko od dołu, w zależności od mocy piecyka.


7

Spód oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25 - 45 minut. Wyjmujemy i wystudzamy w formie na 2-4 godzin.


8

Ciasto podczas studzenia powinno charakterystycznie opaść - opada dół, zostawiając uniesione boki. Ciasto można upiec wieczór wcześniej.

Sposób przygotowania musu czekoladowego

1

Jajka zanurzamy we wrzątku na 30 sekund (salmonella). Białka mogą się lekko ściąć.


2

Masło umieszczamy w małym garnuszku, roztapiamy. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do jej roztopienia.


3

Żółtka miksujemy w misie miksera z kakao. Dodajemy roztopioną masę czekoladową i miksujemy.


4

W osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier (cały czas ubijamy). Białka powinny być sztywne i błyszczące. Białka dodajemy do masy czekoladowej, w dwóch turach, delikatnie mieszamy lub miksujemy do połączenia.


5

Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i likier, delikatnie zmiksujemy (najlepiej nie miksować, podczas miksowania powstają pęcherzyki powietrza które wyglądają nie elegancko). Białka nie powinny opaść.


6

Mus czekoladowy wlewamy na wcześniej upieczone, zapadnięte ciasto. Przykrywamy i schładzamy przez 3-4 godziny (najlepiej zostawić w lodówce na całą noc).

Dekorowanie ciasta czekoladowego:

Czekoladę gorzką roztapiamy na parze. Cienko rozsmarowujemy (2 mm) na metalowej blaszce lub powierzchni lustrzanej. Jak tylko zastygnie (30-40 min.) (ale nie później, bo będzie zbyt twarda!) zeskrobujemy nożem lub szpatułką z giętkim ostrzem. Wiórki z czekolady układamy na wierzchu zastygniętego już ciasta. Ciasto możemy również ozdobić świeżymi malinami lub sosem czekoladowym.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Musowe ciasto czekoladowe
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:3 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

  • gin

    Mmm, wygląda wspaniale :)

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      I tak samo smakuje :)

  • Agata

    Ciasto zrobiłam wyszło dobre ale do musu dałam 5 jajek bo z 3 niestety masy byłoby mało. Więc nie wiem czy proporcje nie zostały trochę pomylone. I żelatyny polecam dać trochę mniej bo mus ścisły wychodzi.

    • http://saute.pl Sylwia

      Ciesze się bardzo, że zrobiła Pani ciasto z mojego przepisu. Proporcje w przepisie są prawidłowe, a w składnikach podałam 3 duże jajka (XL). Przyznam nie jest to wysoki tort, ale średniej wysokości ciasto musowe. A jeśli chodzi o ilość żelatyny to kwestia gustu.

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      Ciesze się bardzo, że zrobiła Pani ciasto z mojego przepisu. Proporcje w
      przepisie są prawidłowe, a w składnikach podałam 3 duże jajka (XL).
      Przyznam nie jest to wysoki tort, ale średniej wysokości ciasto musowe. A
      jeśli chodzi o ilość żelatyny to kwestia gustu.

Inne przepisy z kategorii Ciasta

Babka drożdżowa

Karpatka

Pizza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek