Muffinki

Przepis na muffinki czekoladowe

Mimo, iż moda na muffinki chyba powoli mija to ja nadal bardzo je lubię. Zwłaszcza te, na które przepis możecie obejrzeć powyżej. Muffinki czekoladowe z kremem z serka mascarpone to słodycz warta grzechu.

Jak zrobić muffinki?

Składniki na ciasto na muffinki

  • 200 g przesianej mąki
  • 200 g cukru
  • 30 g przesianego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypty soli
  • 80 ml oleju
  • 250 ml wody
  • łyżeczki białego octu winnego
  • 70 g startej czekolady

Składniki na krem

  • 200 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania muffinków

1

1. Suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól) przesiewamy do miski.


2

2. Do drugiego naczynia wlewamy wodę, olej oraz ocet winny. Mieszamy do połączenia się składników.


3

3. Przelewamy do pierwszej miski. Warto zapamiętać, że mokre składniki wlewamy do suchych, a nie na odwrót. Delikatnie mieszamy. Masy nie należy mieszać mikserem!!! Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto straci lekkość i wilgotność.


4

4. Następnie wsypujemy 50 gram startej czekolady. Do ciasta możemy również dodać 2 łyżeczki dżemu wiśniowego.


5

5. Tak przygotowane ciasto na muffinki przelewamy do papilotek.


6

6. Gotowe wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 175 stopni Celsiusza na około 25 minut, do suchego patyczka.


7

7. W międzyczasie przygotowujemy krem. Wlewamy śmietanę do miski i ubijamy ją ma sztywno.


8

8. Następie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy słodkości to do masy serowej możemy dodać jeszcze 20g cukru i/lub opakowanie cukru waniliowego. Schładzamy w lodówce.


9

9. Wyjmujemy upieczone muffinki z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.


10

10. Na ostudzone muffinki za pomocą rękawa cukireniczego nakładamy przygotowany krem. Całość pozostawiamy pozostałą czekoladą.

Czym się różnią muffinki od babeczek (cupcakes)?

Muffinki różnią się od babeczek głównie sposobem ich wykonania. Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. W cieście mogą występować grudki. Z tego powodu są bardziej wilgotne. Najczęściej nie dekorujemy ich kremem (mój przepis zatem bardziej odpowiada definicji babeczek/cupcakes. Muffinki natomiast polewa się lukrem lub obsypuje cukrem pudrem.

Babeczki (cupcakes) natomiast zawierają dużą ilość kremu, który nazywany jest frostingiem lub icingiem. Są mniej zdrowe od muffinek ze względu na ilość kalorii. Babeczki przygotowuje się na maśle, podobnie jak ciasto babkowe.

Potocznie natomiast ludzie używają tych nazw zamiennie. Najczęściej muffinkami nazywa się wszystkie małe okrągłe ciasta, nawet te z kremem.

Co zrobić, żeby muffinki były tak pyszne jak tylko mogą być?

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci upiec najlepsze muffinki na świecie:

  • Papilotki lekko nasmaruj olejem (najlepiej je spryskać), wtedy ciasto nie będzie się do nich przyklejać po upieczeniu
  • Przechowywanie muffinek: Muffinki mogą pozostać świeże przez 3-4 dni. Musisz je tylko schować do plastikowego pudełka lub włożyć do plastikowej torebki. Pozbyć się jak najwięcej powietrza i zawiązać. Muffinki powinny stać w temperaturze pokojowej.
  • Mrożenie muffinek: O ile jakiekolwiek muffinki Wam zostaną to możecie je zamrozić. Muffiny mrozimy także w torebkach foliowych lub specjalnych woreczkach do mrożenia. Muffiny mogą spędzić w zamrażalniku do trzech miesięcy
  • Rozmrażanie muffinów: Po wyjęciu muffinek z zamrażalnika należy je wyjąć z foli i wstawić do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika. W takiej temperaturze podgrzewamy je przez około 15 minut (w zależności od rozmiaru muffinki).

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:4 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Desery

Przepis na naleśniki

Ptysie

Krem budyniowy

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek