Makowiec

Przepis na makowiec

Makowiec to tradycyjne ciasto, które najczęściej pieczemy w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Najczęściej robi się go w formie zawijanej strucli.
W moim przepisie także przygotowałam makowiec zawijany, ale także pokazałam Wam, jak inaczej zawinąć makowiec, żeby po wypieczeniu przypominał piękną gwiazdę.

Tradycyjny przepis na makowca

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 200 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • jajo do smarowania

Masa makowa:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g maku
  • 300 g cukru
  • 70 g masła
  • 3 białka
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • orzechy

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Przepis na makowiec zawijany

1

Na początku zagotowujemy szklankę mleka z dwiema szklankami wody.


2

Do garnka wsypujemy mak i zalewamy go zagotowanym mlekiem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach nasz mak powinien wyglądać w ten sposób.


3

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Następnie bierzemy 3 jajka i rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier waniliowy oraz zwykły, wlewamy szklankę mleka i drożdże. Delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając.


4

W między czasie roztapiamy masło do ciasta drożdżowego. Do mąki pszennej wsypujemy łyżeczkę soli oraz lekko podgrzany roztwór. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.W kolejnym kroku dodajemy masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto drożdżowe przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.


5

W między czasie odcedzamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Ja w tym celu użyłam Thermomiksa.


6

Na patelni roztapiamy 70 g masła, wrzucamy zmielony mak, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy. W tym momencie do masy możecie dodać bakalie jeśli je lubicie. Mak smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając. Uważamy, aby cukier się nie przypalił. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z przestudzoną masą makową.


7

Proporcje, które wam podałam starczą na dwa strucle. Ja jednak jednego z makowców przygotuję w ciekawszej formie. Tak czy inaczej masę makową oraz ciasto dzielimy na dwie równe porcje.


8

Stolnicę posypujemy sporą ilością mąki i układamy na niej połowę ciasta. Oprószamy je i wałkujemy. Formujemy z niego Prostokąt o wymiarach 30x20 centymetrów. Na cieście równo rozkładamy masę makową, pozostawiając 2 cm krawędzie. Ciasto delikatnie zwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Makowiec dwukrotnie ciasno owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do podłużnej formy o długości 35 centymetrów.


9

Strucle makową (oraz drugiego makowca na którego przepis znajdziecie poniżej) wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Ciasta studzimy. następnie gwiazdę wyjmujemy z tortownicy, a strucla rozwijamy z papieru.


10

Makowca możemy ozdobić lukrem oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Makowiec w kształcie gwiazdy

A teraz czas na drugiego makowca:

1

Do makowca w kształcie gwiazdy potrzebujemy tortownicy o średnicy 20 centymetrów.


2

Połowę naszego pozostałego ciasta, jeszcze raz dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na okręgi o średnicy 20 cm.


3

Jeden z rozwałkowanych okręgów kładziemy na spodzie tortownicy, układamy na nim pozostałą masę makową i przykrywamy drugim. Brzegi sklejamy.


4

Zlepione ciasto dzielimy na 16 równych części. Chwytamy dwie z nich i wykręcamy na zewnątrz. W ten sposób postępujemy z kolejnymi częściami.


5

Makowca w kształcie gwiazdy także smarujemy jajkiem i zamykamy w tortownicy. Przykrywamy papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie przypiekł.

Przepis na lukier do makowca

Szklankę cukru pudru przesiewamy do miseczki i rozcieramy z czterema łyżkami gorącej wody.

Ozdabianie makowca

Makowiec Przepis

Jak ozdabiać makowiec lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Jak zrobić masę makową, a jak ciasto drożdżowe?

Celowo nie rozbijałam mojego przepisu na dwa oddzielne, w których pokazałabym przepis na masę makową i oddzielnie ciasto drożdżowe. Według mnie niektórzy, zwłaszcza mało doświadczeniu kucharze mogliby się pogubić.
Zawsze staram się tworzyć moje przepisy chronologicznie. Tak, żeby odbiorca wiedział co, kiedy powinien robić.
Dużo czynności przy gotowaniu można wykorzystać w tak zwanym międzyczasie.
Jeśli jednak jesteście zaawansowanymi kucharzami i chcecie się dowiedzieć tylko w jaki sposób przygotowuję któryś z elementów makowca to poniżej krótkie podsumowanie.

Masa makowa:

Ciasto drożdżowe:

Makowiec inaczej

Makowiec można zrobić w mniej tradycyjny sposób nie tylko poprzez zwinięcie go w gwiazdę. Obecnie popularny jest także makowiec na kruchym cieście. Muszę przyznać, że jeszcze go nie robiłam. Muszę spróbować jak najszybciej.

Porady

Jeżeli piekłaś makowca i zostało Ci za dużo masy makowej to możesz ją wykorzystać do przygotowania pysznych uszek z makiem.

>> Przepis na ciasto do uszek znajdziesz w moim przepisie na uszka z grzybami.

Dokładnie takiego samego ciasta możesz użyć do uszek z makiem.
Polecam, są pyszne.

A Ty w jaki sposób przygotowujesz makowiec? Tradycyjny czy podobnie jak ja lubisz kombinować? :)
Jakich jeszcze innych ciast nie może zabraknąć u Ciebie w Święta? Daj znać w komentarzy, zwłaszcza jeśli próbowałaś upiec makowca zawijanego według mojego przepisu. Mam nadzieję, że makowiec upieczony według mojego przepisu posmakuje Tobie i Twoim bliskim.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Makowiec
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:19 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasta

Babka drożdżowa

Karpatka

Pizza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski