Lukier Królewski

Przepis na lukier królewski

Lukier królewski jest znacznie lepszy od zwykłego lukru z cukru pudru i wody. Szybko zastyga i jest bardzo trwały.

Składniki na lukier królewski

Do lukru królewskiego potrzebujemy tylko trzech składników:

  • 445 gram cukru pudru
  • 90 gram białka z jajek
    (3 jajka klasy wagowej S lub 2 jajka klasy XL. Białko stanowi 55% wagi jajka.)
  • kilka kropel soku z cytryny

Jak zrobić lukier królewski?

lukier-krolewski-wlewamy-bialka

Wlewamy białka do miski z cukrem pudrem.


Lukier-wyciskamy-cytryne

Wciskamy kilka kropel cytryny.


krolewski-lukier-miksujemy

Miksujemy na najwolniejszych obrotach przez około 15 minut.

Jak kolorować lukier królewski?

Jeśli chcesz zrobić kolorowy lukier to wystarczy, że podzielisz go na kilka części, a każdą z nich pokolorujesz dowolnym barwnikiem.
Do kolorowania lukru można wykorzystać zarówno barwniki naturalne, jak i sztuczne (w płynie, w proszku, w żelu lub paście).
Warto zostawić część lukru w kolorze białym.

Jaką powinien mieć konsystencję?

I tutaj nie ma dobrej odpowiedzi bo wszystko zależy od tego co chcemy dekorować i jakimi technikami. Robienie grubych linii lub liter będzie wymagało gęstszej masy. Jeśli natomiast chcemy wykonać cienkie linie to musimy delikatnie rozrzedzić lukier. Jeśli przesadzisz z rozrzedzaniem to możesz ponownie dodać do niego odrobinę cukru pudru.

Pęcherzyki powietrza

Lukru królewskiego nie wolno miksować na wysokich obrotach. Przez to cukier się napowietrzy, a na powierzchni ciasteczek pokażą się pęcherzyki powietrza. Możemy sobie co prawda z nimi radzić za pomocą wykałaczki (przebijanie pęcherzyków), ale efekt końcowy będzie dużo gorszy.

Plastyczna masa spożywcza z lukru królewskiego

Lukier Królewski jest bardzo uniwersalny.
Wystarczy, że dodamy do niego więcej cukru pudru, a otrzymamy plastyczną masę spożywczą, z której będziemy mogli formować różne kształty.

Lukier Królewski

Jak zrobić lukier królewski?

Co można ozdobić lukrem królewskim?

Lukier Królewski idealnie nadaje się do:

  • babki wielkanocnej
  • makowca
  • mazurka
  • ciasta
  • ciasteczek
  • pierników
  • pączków
  • babeczek
  • tortów

Ja przygotowuję lukier zawsze w czasie świąt, zarówno Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia oraz zawsze wtedy gdy przygotowuję ciasteczka lub pierniczki.

Jak dekorować lukrem królewskim?

Sprawdź mój film i
>> dowiedz się jak ozdabiać ciasteczka i pierniczki lukrem królewskim.

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:9 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasta

Babka drożdżowa

Karpatka

Pizza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek