Kutia

Kutia

Przepis na kutię

Kutia należy do kanonu potraw wigilijnych. Jest bardzo słodka i kaloryczna, ale kto pości w Święta?
Wypróbujcie mój przepis na kutię.

Składniki na kutię

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 łyżki rumu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g mieszanki orzechów
  • laska wanilii
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • do dekoracji możemy użyć żurawiny

Jak przygotować kutię?

1

Na początek pszenicę oczyszczamy z łusek, zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby zmiękła.


2

Mak zalewamy wrzącą wodą i również odstawiamy na kilka godzin.


3

Następnego dnia gotujemy na małym ogniu pszenicę do miękkości, z dodatkową szklanką wody. Bez dodatkowej szklanki wody nasza pszenica się przypali. Po ugotowaniu dobrze ją odsączamy.


4

Mak również odsączamy i mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa z gęstym sitkiem. Studzimy mak oraz pszenicę. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą z rumem i odstawiamy na 20 minut. Rodzynki odsączamy z nadmiaru wody.


5

Orzechy krótko prażymy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 minut i siekamy na mniejsze kawałki.


6

Laskę wanilii rozcinamy na pół i nożem wyjmujemy ziarenka. Mak, pszenicę, miód, rodzynki, orzechy oraz ziarenka wanilii dobrze mieszamy ze sobą.


7

Miskę z gotową kutia przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc. Kutia najlepiej smakuje polana słodką śmietanką.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Kutia
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:12 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Desery

Przepis na naleśniki

Ptysie

Krem budyniowy

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski