Krewetki w Cieście Piwnym

Przepis na krewetki w cieście piwnym

Krewetki są bardzo uniwersalnym owocem morza. Nadają się do jedzenia na surowo w sushi, do smażenia, gotowania i grillowania. Stanowią idealny dodatek do sałatek, zup i makaronów. Krewetki ulegają procesowi kardynalizacji, czyli pod wpływem temperatury zmieniają barwę na czerwoną

Jakie krewetki wybrać?

Najlepsze do smażenia w tempurze są duże świeże krewetki. Jeśli nie mamy takiej możliwości kupienia świeżych, wybieramy mrożone (nie gotowane) Black Tiger. Krewetki i owocem morza rozmrażamy przez kilka godzin w lodówce. Jeśli bardzo się nam spieszy z wrzucamy mrożone do zimnej wody.

Jak obierać krewetki?

Umyte krewetki osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie usuwamy głowę odrywając ją od tułowia. Następnie odrywamy nogi i obieramy krewetkę, zostawiając przy tym ostatni segment pancerza wraz z ogonem. Wyjmujemy ostrożnie jelito z grzbietu krewetki przy pomocy wykałaczki. Płuczemy ponownie w zimnej wodzie i kładziemy na papierowym ręczniku. Pancerze z krewetek możemy zamrozić i wykorzystać w przyszłości do wywaru rybnego lub z owoców morza. Oczyszczanie krewetek nie należy do czynności najprzyjemniejszych, ale ich smak to wynagradza.

Krewetki w tempurze

Osuszone i obrane krewetki nacinamy delikatnie nożem od strony odnóży. Dzięki nacięciom krewetka nie będzie się zwijać podczas smażenia. Solimy i rozkładamy na papierowym ręczniku.

Sposób przyrządzenia sosu z mango

Obrane i pokrojone mango owijamy dokładnie folią spożywczą wraz z laką wanilii. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie rozcinamy folię i całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Tak przygotowany sos powinnyśmy przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.

Jak przygotować Tempurę?

Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy szczyptę soli. Wlewamy piwo stopniowo (cały czas przy tym mieszając) do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto zużywamy zaraz po wykonaniu. W oryginalnym przepisie na tempurę zamiast piwa używamy wody lub wody gazowanej.

Jak smażyć krewetki w tempurze?

Przed zanurzeniem krewetek dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Możemy również krewetki delikatnie posypać mąką.

  1. Krewetki moczymy w cieście i zanurzamy w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 180°C. Najlepiej smażyć kilka kawałków na raz, uważając przy tym by się nie posklejały.
  2. Krewetki smażymy maksymalnie 2 minuty. W tym czasie przewracamy je na drugą stronę. Pamiętajmy, aby nie przedłużać smażenia. Krewetki po tym czasie robią się twarde i gumowate.
  3. Usmażone krewetki wyjmujemy i odkładamy do odcieknięcia ze zbędnego tłuszczu na kilku warstwach ręcznika papierowego.
  4. Im krewetki szybciej podane od usmażenia tym smaczniejsze.

Jak podajemy krewetki?

Krewetki usmażone w cieście piwnym z sosem z mango idealnie nadają się na obiad lub jako przystawka na przyjęcie. Możemy podawać je z zestawem dodatkowych sosów np. guacamole, sos chili słodko-kwaśny. Jak również z ryżem i warzywami.

Podsumowanie przepisu
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:3 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Owoce morza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek