Krem budyniowy

Przepis na Krem budyniowy

Składniki na budyń domowy

Dziś chciałam Wam pokazać mój przepis na krem budyniowy. Jest on dość niezwykły ponieważ w pełni pozbawiony jest konserwantów. Tak naturalnego przepisu na budyń domowy, z którego można zrobić krem budyniowy jeszcze w internecie nie znalazłam.

Przepis na krem budyniowy

krem-budyniowy-krok-1

Do miski wrzucamy żółtka i wsypujemy czubatą łyżkę cukru pudru. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera.


krem-budyniowy-krok-2

Do masy dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy.


krem-budyniowy-krok-3

Do rondelka wlewamy litr mleka, wsypujemy pozostały cukier puder i wkładamy laskę wanilii. Podgrzewamy na średnim ogniu do zagotowania.


krem-budyniowy-krok-4

Zagotowane mleko powoli przelewamy do miski z wcześniej wymieszaną masą, cały czas mieszając. Przelewamy z powrotem do rondelka, z którego nie wyjmujemy laski wanilii.


krem-budyniowy-krok-5

Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż budyń zgęstnieje. Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.


krem-budyniowy-krok-6

Ugotowany budyń przekładamy do zimnej miski.

Do czego wykorzystać budyń domowy?

Budyń domowy po wystygnięciu jest idealnym kremem do ciast, ciasteczek, czy ptysiów. W łatwy sposób zrobić możemy z niego krem do karpatki.

Jak zintensyfikować aromat wanilii w budyniu?

Żeby nasz budyń lub krem budyniowy był jeszcze bardziej waniliowy to laskę wanilii kroimy na pół i wyłuskujemy z niej ziarna wanilii, które osobno dodajemy do kremu.

Sposób podawania

Budyń domowy możemy serwować jako samodzielny deser. Wystarczy dodać do niego ulubione owoce (np. mrożone jagody lub truskawki).

Przepis na budyń czekoladowy

Z budyniu waniliowego w łatwy sposób możemy zrobić czekoladowy. Wystarczy, że od razu po zagotowaniu, jeszcze przed ostygnięciem dodamy do niego 90 g roztopionej gorzkiej czekolady.

Inne smaki budyniu domowego

Jeśli chcemy wykonać krem budyniowy o smaku innym niż waniliowy lub czekoladowy to możemy dodać na przykład jedno opakowanie masy kajmakowej, dzięki czemu uzyskamy budyń o smaku krówkowym. Możemy także stworzyć budyń owocowy dodając do niego pół szklanki zmiksowanych malin lub truskawek.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Krem Budyniowy
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:8 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

  • Bartek Piątkowski

    W przepisie napisane jest, iż potrzebne nam będzie 500ml mleka, natomiast w filmie jest mowa o 1 litrze. To ile tego mleka mam dodać ?

    • http://saute.pl Sylwia

      Niestety w dialogu w filmie jest pomyłka. Nie zauważyłam tego wcześniej. Dziękuje za komentarz. W przepisie pod filmem podałam prawidłową ilość mleka czyli 500 ml. Pozdrawiam

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      Niestety w dialogu w filmie jest pomyłka. Nie zauważyłam tego wcześniej.
      Dziękuje za komentarz. W przepisie pod filmem podałam prawidłową ilość
      mleka czyli 500 ml. Pozdrawiam

  • Monika Weiher-al Khalil

    jeżeli chcę z tego budyniu zrobić krem to ile muszę dodać masła?

Inne przepisy z kategorii Desery

Przepis na naleśniki

Ptysie

Krem budyniowy

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski