Kotlety warzywne

Kotlety warzywne z ciecierzycą do wegeburgerów

Zawsze uważałam, że dania bez mięsa są jakieś takie, hmmmm… Pewnie wegetarianie mnie nie polubią, ale jestem zdeklarowanym mięsożercą.

Moja niechęć do dań bezmięsnych zmieniła się po pewnej imprezie na którą zaprosiliśmy wegetariankę. Z myślą o niej zaczęłam szukać potrawy, która będzie smaczna, ciekawa i przypasuje zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom. Padło na wegeburgery, które okazały się hitem tamtego popołudnia. Z 16 wegeburgerów nie został ani jeden (była nas tylko czwórka: troje mięsożerców i jedna wegetarianka). Chyba zacznę częściej sięgać po przepisy wegetariańskie.

Składniki na kotlety

Listę składników na kotlety z ciecierzycy znajdziecie powyżej. Podane proporcje wystarczą na 8 bardzo dużych lub 16 mniejszych kotletów.

Jak zrobić kotlety warzywne?

Czynności, które musimy wykonać, żeby przygotować wegetariańskie kotlety:

katlety-warzywne-z-ciecierzyca-krok-1

Ścieramy cukinię na dużych oczkach tarki, mieszamy ze szczyptą soli i odstawiamy na 10-15 minut.


katlety-warzywne-z-ciecierzyca-krok-2

Czerwoną cebulę i papryczkę siekamy na drobną kotkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.


katlety-warzywne-z-ciecierzyca-krok-3

Cieciorkę wyjmujemy z puszki, odcedzamy i miksujemy na papkę.


katlety-warzywne-z-ciecierzyca-krok-4

Cukinie dokładnie wyciskamy z nadmiaru soku i kładziemy na papierowym ręczniku.


katlety-warzywne-z-ciecierzyca-krok-5

W dużej misce łączymy cukinię, czerwoną cebulę, papryczkę, cieciorkę, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę pszenną (lub bułkę tartą), sól oraz pieprz.


katlety-warzywne-z-ciecierzyca-krok-6

Formujemy odpowiednią ilość kotletów, obtaczamy je w mące i smażymy z dwóch stron do zarumienienia.

Sposób przechowywania

Kotlety wegetariańskie utrzymują swoją świeżość przez kilka dni. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku w lodówce.

Mrożenie

Kotlety mrozimy w szczelnym pojemniku rozdzielone papierem do pieczenia. Wegetariańskie kotlety mogą śmiało leżeć w zamrażalniku przez 2-3 miesiące.
Rozmrażamy je w lodówce lub w razie pośpiechu w temperaturze pokojowej.

Jak podawać kotlety wegetariańskie?

Kotlety z ciecierzycy możemy podawać zarówno jako element obiadu (w połączeniu z ziemniakami, ryżem lub kaszą), a także w wegebergerach, tak jak to zrobiłam ja.
Do wegeburgerów oprócz kotletów będziemy potrzebować świeżo upieczonych bułeczek do hamburgerów (można użyć kupnych, ale przecież nie lubicie chodzić na skróty!:)), sałaty lodowej, czerwonej cebuli, plasterków pomidora oraz żółtego sera.
Do środka kanapki dodajemy trochę majonezu oraz ketchupu.
Warto również przygotować sos czosnkowy.

Tak wyglądały moje wegeburgery z własnoręcznie robionymi bułeczkami oraz kotletami z ciecierzycy:

Wegeburgery

Wegeburgery

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Kotlety warzywne
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:16 stycznia 2014

Oceń i skomentuj

  • sekju

    Wszystko fajnie, tylko brak składników przy proporcjach… Chyba, ze się z treści przepisu domyślimy. Przecież nie lubimy chodzić na skróty ;-)

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      @sekju:disqus dziękuję za informację. Wydawało mi się, że sprawdziłam wszystkie przepisy po zmianie grafiki na blogu, ale jak widać nie :(
      Tak na przyszłość: Klikając w dany składnik możesz przejść na listę wszystkich przepisów z danym składnikiem. Nawet jeśli są podane tylko proporcje :)
      Niestety, spis wszystkich przepisów z danym składnikiem jeszcze trochę kuleje (programista nad nim pracuje).
      Tak czy inaczej poprawiłam i jeszcze raz dziękuję.

  • Katarzyna Potok

    uwielbiam tworzyć burgery handmade zwłaszcza podczas weekendowych spotkań ze znajomymi, a moim małym sekretem jest kilka kropli kikkomana develey – ten produkt jest totalnie niezbędny, świetnie urozmaica smak wielu potraw w tym właśnie burgerów

  • Maria Kaczmarczyk

    pięknie wyglądają, super fota. Katarzyna P.> popieram kikkoman jest genialny, u mnie sos rządzi na pierwszym miejscu jako dodatek do zup, absolutny hit ^^

Inne przepisy z kategorii Burgery

Kotlety warzywne

Bułki do Hamburgerów

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski