Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe

Przepis na koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe to mniej tradycyjny, ale równie smaczny sposób na śledzia.

Zobacz jak przygotować koreczki śledziowe na wigilię.

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych solonych
  • 3 cebule białe
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała marchewka
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • koperek do dekoracji

Jak przygotować koreczki śledziowe?

1

Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez 4 godziny. Po tym czasie dokładnie odsączamy i wycieramy ręcznikiem papierowym.


2

Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki. Ogórka kiszonego również kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.


3

Do garnka wlewamy wodę oraz ocet. Dodajemy do niego ziele angielskie, gorczycę, liść laurowy, czosnek, cukier, sól oraz pokrojoną marchewkę i cebulę. Zalewę gotujemy 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.


4

Na każdy płat śledziowy kładziemy kawałek ogórka, cebulki oraz marchewki. Zwijamy w koreczki i spinamy wykałaczką.


5

W dużym słoiku partiami układamy nasze koreczki. Wlewamy do nich zalewę octową i odstawiamy do lodówki na noc.


6

Przed podaniem koreczki śledziowe możemy udekorować koperkiem.

Koreczki śledziowe czy tatar?

Jaki inne, mniej tradycyjne sposoby podawania śledzia lubicie?
Mam nadzieję, że koreczki śledziowe wykonane według mojego przepisu będą Wam smakowały.

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:13 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Dania rybne

Karp Wigilijny

Sałatka śledziowa

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek