Karpatka

Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast. Dodatkowo można ją wykonać z ciasta parzonego, które przygotowuje się na ptysie. Karpatka jest idealnym ciastem na karnawałowe imprezy.
Sprawdźcie mój przepis na ciasto karpatkowe oraz krem budyniowy.

Karpatka: Ciasto

Mając gotowe parzone ciasto ptysiowe wykonanie ciasta na karpatkę jest bardzo proste:

karpatka-krok-1

Do ciasta ptysiowego dodajemy płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy.


karpatka-krok-2

Blachę smarujemy masłem i przekładamy na nią połowę ciasta parzonego (ptysiowego) z już dodanym proszkiem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę.


karpatka-krok-3

Ciasto na karpatkę pieczemy w rozgrzanym do 200 st Celsjusza piekarniku przez 25-30 minut.


karpatka-krok-4

Po 25-30 minutach wyjmujemy blachę z piecyka, obkrawamy ciasto na około i przekładamy na kratkę do ostudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugą warstwę karpatki.

Karpatka: Krem

Gdy już mamy gotowe ciasto na karpatkę to możemy zabrać się za krem. Ten wykonamy także przy użyciu jednego z naszych wcześniejszych przepisów.

druga Przepis: Karpatka

Do naczynia przekładamy 250 gramów masła i dokładnie miksujemy.


druga Przepis: Karpatka

Następnie co jakiś czas dodajemy zimny krem budyniowy, najlepiej domowej roboty.


druga Przepis: Karpatka

Uwaga, jeśli wykonujecie krem budyniowy według mojego przepisu to musicie dodać do niego 120 gramów mąki pszennej. Natomiast bardzo gęsty krem do karpatki uzyskacie przez dodanie jeszcze do niego 100 g mąki ziemniaczanej.


druga Przepis: Karpatka

Taka powinna być mniej więcej konsystencja gotowego kremu do karpatki.


druga Przepis: Karpatka

Krem przekładamy na jedną połówkę ciasta, rozsmarowujemy i przykrywamy drugą. Delikatnie ugniatamy i całość oprószamy cukrem pudrem.

Idealny krem do karpatki

Masa do karpatki zrobiona według tego przepisu nie zawiera nawet odrobiny chemii. Jest także bardzo puszysta, a zarazem dość gęsta.
Oczywiście możecie do kremu budyniowego nie dodawać więcej mąki, ale musicie się liczyć z tym, że krem będzie bardziej rzadki. Brudne palce po zjedzeniu takiej karpatki gwarantowane :)

Ciasto na karpatkę

Podobnie jak do kremu niekoniecznie trzeba dodawać mąkę, tak w przypadku ciasta możecie zrezygnować z proszku do pieczenie. Niestety wówczas nie wyrosną Wam piękne góry. Zamiast Karpat mogą Wam wyjść Góry Świętokrzyskie ;).

Przepis na karpatkę

Przepis na karpatkę

Inne przepisy na karpatkę

Wiem z doświadczenia, że zarówno na ciasto, jak i krem do karpatki można znaleźć setki różnych przepisów. Sama wypróbowałam kilka z nich i ten powyżej mi osobiście odpowiada najbardziej.
A jaki Ty przepis na karpatkę wykorzystujesz? Czym różni się od mojego? Będę wdzięczna za Twój komentarz. Ciekawi mnie także jakie inne ciasta polecisz mi na karnawał.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Karpatka
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:17 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasta

Babka drożdżowa

Karpatka

Pizza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek