Karp Wigilijny

Pyszny karp wigilijny

Karp wigilijny najczęściej kojarzy nam się ze smażoną w panierce rybą. Ja dziś przygotowałam karpia w zupełnie innej odsłonie.

Przepis na wigilijnego karpia

Składniki:
  • wypatroszony karp o wadze 1 kg – z filmiku dowiecie się jak wypatroszyć karpia
  • 80 g masła
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • pomarańcza
  • pomidorki koktajlowe
  • natka z pietruszki (może być również: bazylia, mięta, koperek)

Filetowanie karpia

Na początku filmiku pokazuję jak filetować karpia.
Dzięki filetowaniu pozbędziecie się największych ości.

1

Najpierw nacinamy ogon karpia z obu stron, aby ułatwić sobie pracę podczas filetowania.


2

Od strony płetwy grzbietowej kroimy rybę aż do kręgosłupa.


3

Następnie filetujemy jeden płat trzymając za ogon. Przy tej czynności najlepiej używać ostrych noży.


4

Z filetu usuwamy resztę ości, wyrównujemy boki oraz odkrawamy płetwę brzuszną.


5

Karp posiada ostry bolec, który wystaje z jego płetwy grzbietowej. Musicie na niego uważać podczas krojenia.

Przepis na karpia

1

Gdy nasz karp jest już wyfiletowany to każdy filet kroimy na dwie części.


2

Cytrynę oraz pomarańczę kroimy w plasterki.


3

W szklanym naczyniu układamy filet, który obficie obsypujemy solą oraz pieprzem, przykrywamy go plastrami cytryny i pomarańcza, z których wyciskamy sok oraz posypujemy natką pietruszki. W ten sposób układamy wszystkie filety.


4

Tak przygotowanego karpia przykrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


5

Na rozgrzaną patelnie wkładamy łyżkę masła. Zamarynowane filety smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.


6

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy cytrusami które zostały nam z marynaty. Na nich układamy usmażone filety, przykrywamy pokrojoną cytryną, dodajemy pomidorki koktajlowe oraz polewamy sokiem z marynaty.


7

Całość przykrywamy folią aluminiową. Karp powinien być pieczony przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.

Jeżeli nie chcemy dodatkowo piec naszej rybki to wystarczy, że dwukrotnie wydłużymy czas smażenia.
Niektórym po prostu nie smakuje karp pieczony w piekarniku. Według mnie natomiast jego konsystencja wówczas jest dużo ciekawsza.

Pytania związane z karpiem

Jak usmażyć karpia?
Karp to ryba, którą smażymy na maśle. W zależności od tego czy chcemy ją później piec czy nie.
Jeśli nie będziemy piec karpia to wystarczy, że będziemy go smażyć na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.

Karp smażony

Karpia smażymy dwa razy dłużej, jeżeli nie chcemy go piec w piekarniku.

Karp jako symbol szczęścia

Karp jest bez wątpienia królem wigilijnego stołu. Nie ważne czy jest smażony, pieczony, w galarecie czy śmietanie. Niemalże wszyscy kosztujemy go w ten wyjątkowy wieczór. Dla wielu osób (w tym dla moich teściów) jest on oznaką szczęścia.
Zawsze po wigilii każdy z członków rodziny otrzymuje łuskę karpia, który był podawany na wieczerzy.
Łuskę należy schować do portfela, co według tradycyjni przyczyni się do tego, że kolejny rok będzie obfity finansowo.
Nie jestem zbyt przesądna, ale łuskę w portfelu noszę i wymieniam ją każdego roku.
A Ty wierzysz w przesądy? Znałaś ten z łuską karpia?

Potrawy z karpia

Jakie inne potrawy z karpia lubisz? Które z nich najczęściej przygotowujesz na Święta? Może zechcesz się ze mną podzielić swoimi ulubionymi przepisami? Ja w tym roku na Wigilię przygotuję zapewne także karpia w galarecie. Smakuje mi również karp w winie z orzechami, ale nie wiem czy zdążę go przygotować.

Mam nadzieję, że podoba Ci się mój przepis na karpia. Oby karp wykonany według tego przepisu smakował Twoim gościom przy wigilijnym stole.

Karp wigilijny w marynacie cytrusowej

Karp wigilijny w marynacie cytrusowej

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Karp Wigilijny
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:18 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Dania rybne

Karp Wigilijny

Sałatka śledziowa

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek