Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

Przepis na kapustę wigilijną

Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną kapustę.

Składniki na kapustę wigilijną

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g mrożonych borowików lub podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku

Jak ugotować kapustę wigilijną?

1

Kiszoną kapustę dokładnie odciskamy z soku i siekamy na mniejsze kawałki.


2

Do garnka z grubym dnem wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy posiekana kapustę, mrożone grzyby, dodajemy pieprz oraz sól. Gotujemy 45-50 minut, aż kapusta stanie się miękka.


3

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić.


4

Cebulę oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Dodajemy ją do kapusty i gotujemy jeszcze przez chwilę.


5

Przyprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli ktoś preferuje.

Kapusta wigilijna z grzybami mrożonymi czy suszonymi?

Ja najczęściej przygotowuję kapustę wigilijną z grzybami mrożonymi, natomiast moja teściowa wykorzystuje do niej grzyby suszone. W zależności od tego jakie grzyby posiadacie, takie możecie dodać do kapustki.

Czym zagęszczać kapustę wigilijną?

Uwaga: są przepisy, w których nie zagęszcza się kapusty zasmażką, tylko dodaje do niej 2 łyżki kaszy jęczmiennej na początku gotowania. Możecie wypróbować także ten sposób zagęszczania kapusty.

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:14 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Dania z warzyw

Placki ziemniaczane

Kapusta wigilijna

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek