Jak zrobić zakwas?

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Dowiedz się jak wykonać zakwas na żurek wielkanocny. Domowy zakwas nie ma sobie równych. Wypróbuj mój przepis na zakwas z mąki razowej.

Składniki na zakwas:

  • 100 g żytniej mąki razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z razowego chleba
  • 0,5 l letniej wody

Jak zrobić zakwas?

1

Mąkę przesypujemy do miski i zalewamy letnią wodą. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


2

Całość przelewamy do szklanego lub porcelanowego naczynia. Dodajemy skórki razowego chleba oraz czosnek.


3

Zakwas zostawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 dni do uzyskania charakterystycznego zapachu i kwaśnego smaku.

Tak przygotowany zakwas razowy jest idealny na żurek, barszcz, czy chleb.

Zakwas przechowywanie

Zakwas zostawiamy na 4 dniu w ciepłym miejscu. Po tym czasie chowamy do lodówki.

Podsumowanie przepisu
Przepis dodano
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:19 marca 2015

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii Jak zrobić?

Jak posadzić rzeżuchę?

Jak zrobić lukier maślany?

Wszystko co musisz wiedzieć na temat czekolady

Podobne porady

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek