Jak zrobić lukier maślany?

Szybki i prosty przepis na lukier maślany, który idealnie pasuje do babki wielkanocnej i innych podobnych ciast.

Składniki potrzebne na lukier:

  • 25 gramów masła
  • 2 łyżeczki wody
  • 200 gramów cukru pudru

Sposób przygotowania:

1

Wszystkie składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia.


2

Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (naczynie nie może dotykać wody).


3

Czekamy chwilę aż masło się rozpuści.


4

Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego błyszczącego lukru

babka-wielkanocna

Lukier : Porada

Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty to dolewamy do miski jeszcze 1-2 łyżeczki wody i dokładnie mieszamy.

Podsumowanie przepisu
Przepis dodano
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:20 marca 2015

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii Jak zrobić?

Jak posadzić rzeżuchę?

Jak zrobić zakwas?

Wszystko co musisz wiedzieć na temat czekolady

Podobne porady

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek