Jak gotować jajka?
Gotowanie jajek to bardzo prosta i banalna czynność. Każdy to potrafi. Ale czy zawsze Wam się to udaje?
Poniżej przygotowałam kilka wskazówek, które pomogą w przygotowaniu za każdym razem idealnych jajek na twardo.
Jak przygotować jajka?
Jajka powinniśmy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed gotowaniem. Najlepiej jak są w temperaturze pokojowej. Wtedy ich skorupki nie popękają w trakcie gotowania.
- Do rondelka wkładamy jajka i zalewamy dużą ilością wody (powinny być całe zanurzone w wodzie). Wstawiamy rondel na średni ogień.
- Gdy woda zacznie mocno bulgotać (lepiej nie przegapić tego momentu), gotujemy od 6 do 8 minut w zależności od wielkości jajek. Gotujemy na niewielkim ogniu, ponieważ białka we wrzącej wodzie robią się gumowate.
- Możemy też wyjąć łyżką jajka w trakcie gotowania i sprawdzić w jaki sposób woda ocieka ze skorupki jajka. Im szybciej ocieka woda ze skorupki, tym większa pewność, że jajko jest już twarde w środku.
- Po tym czasie wylewamy gorącą wodę z rondelka.
- Następnie zalewamy jajka bardzo zimną wodą i chłodzimy około 10 minut.
- W międzyczasie rozbijamy skorupkę każdego jajka o krawędź rondelka. W ten sposób woda dostanie się pomiędzy białko i skorupkę. Ułatwi nam to późniejsze obieranie jajek.
Ile można przechowywać ugotowane jajka na twardo?
Jajka najlepiej trzymać w najbardziej chłodnym miejscu w lodówce. Tak przechowywane jajka w skorupce nadają się do spożycia przez cztery dni. Obrane jajka tylko przez dwa.