Jak ugotować jajka na twardo?

Jak ugotować jajka na twardo?

Jak gotować jajka?

Gotowanie jajek to bardzo prosta i banalna czynność. Każdy to potrafi. Ale czy zawsze Wam się to udaje?
Poniżej przygotowałam kilka wskazówek, które pomogą w przygotowaniu za każdym razem idealnych jajek na twardo.

Jak przygotować jajka?

Jajka powinniśmy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed gotowaniem. Najlepiej jak są w temperaturze pokojowej. Wtedy ich skorupki nie popękają w trakcie gotowania.

  1. Do rondelka wkładamy jajka i zalewamy dużą ilością wody (powinny być całe zanurzone w wodzie). Wstawiamy rondel na średni ogień.
  2. Gdy woda zacznie mocno bulgotać (lepiej nie przegapić tego momentu), gotujemy od 6 do 8 minut w zależności od wielkości jajek. Gotujemy na niewielkim ogniu, ponieważ białka we wrzącej wodzie robią się gumowate.
  3. Możemy też wyjąć łyżką jajka w trakcie gotowania i sprawdzić w jaki sposób woda ocieka ze skorupki jajka. Im szybciej ocieka woda ze skorupki, tym większa pewność, że jajko jest już twarde w środku.
  4. Po tym czasie wylewamy gorącą wodę z rondelka.
  5. Następnie zalewamy jajka bardzo zimną wodą i chłodzimy około 10 minut.
  6. W międzyczasie rozbijamy skorupkę każdego jajka o krawędź rondelka. W ten sposób woda dostanie się pomiędzy białko i skorupkę. Ułatwi nam to późniejsze obieranie jajek.

Ile można przechowywać ugotowane jajka na twardo?

Jajka najlepiej trzymać w najbardziej chłodnym miejscu w lodówce. Tak przechowywane jajka w skorupce nadają się do spożycia przez cztery dni. Obrane jajka tylko przez dwa.

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:17 stycznia 2014

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek

Wielkanoc dookoła świata