Jak smażyć faworki?

Jak smażyć faworki?

Faworki, chrusty, chruściki i kreple – to kilka nazw na jeden, pyszny przysmak, który nieodzownie kojarzy nam się z Tłustym Czwartkiem.
Ich tajemnicą jest delikatny, chrupiący smak. Jak jednak go uzyskać?

12 porad, które pomogą Ci usmażyć pyszne faworki.

1

Przede wszystkich należy znaleźć dobry przepis na ciasto, ponieważ to ono jest podstawą dobrego smaku. Mój przepis znajdziecie pod poradami. Do przygotowania ciasta warto wykorzystać same żółtka jaj, dzięki czemu osiągniemy lepszą konsystencję.


2

Ciasto musi być elastyczne i sprężyste. Może być mieszane mikserem, ale jeżeli wystarczy nam sił - lepiej wymieszać składniki ręcznie.


3

Część przepisów nie wymaga uciążliwego zagniatania i bicia ciasta. Zamiast tego możemy je rozwałkować, złożyć i ponownie rozwałkować. To pozwala dostarczyć ciastu powietrza. Dzięki temu chruściki będą delikatne i kruche. Rozwałkowywanie i składanie na pół możemy powtórzyć kilkukrotnie.


4

Przed rozwałkowaniem, możemy pozostawić ciasto na około 45 minut, aby zmiękło i dzięki temu dało się łatwiej rozwałkować.


5

Rozwałkowywać ciasto możemy w sposób tradycyjny lub przy użyciu maszynki do ciasta. Ważne by ciasto było bardzo cienkie.


6

Po tym, jak już przygotujemy faworki do smażenia - od razu wrzucamy je na rozgrzany olej, dzięki temu będą kruche i nie wchłoną tłuszczu.


7

Wybierajmy dobrej jakości olej, który nadaje się do smażenia - będzie to olej rzepakowy, arachidowy, palmowy, kokosowy lub smalec. To zapewni faworkom dobry smak, a dla nas są to tłuszcze zdrowsze (poza smalcem).


8

Najlepsza temperatura smażenia, to tzw. temperatura oleju. Dla większości będzie to około 180 stopni. Zbyt zimny olej spowoduje, że będziemy musieli dłużej smażyć faworki, przez co nasiąkną tłuszczem. Z kolei zbyt gorący olej, popsuje smak chruścików (będą spalone i gumowate). Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy tłuszcz ma dobrą temperaturę, możemy wrzucić kawałek chleba - jeżeli zarumieni się w ciągu 30 sekund, to znaczy, że olej lub smalec osiągnął właściwą temperaturę.


9

Ważne jest też to, by olej rozgrzewać dłużej na mniejszym ogniu.


10

Po usmażeniu faworków, osuszamy je papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.


11

Cukier puder będzie się lepiej trzymał, jeżeli posypiemy nim chrusty, kiedy są jeszcze gorące.


12

Ciasto, którego nie wykorzystamy może być przechowywane w lodówce do dwóch dni.

A Ty w jaki sposób smażysz faworki?

Posiadasz jakieś sprawdzone sposoby na chrupiące faworki? Korzystasz z któregoś z powyższej listy? Daj znać w komentarzu.

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:29 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii Jak zrobić?

Jak posadzić rzeżuchę?

Jak zrobić lukier maślany?

Jak zrobić zakwas?

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek

Wielkanoc dookoła świata