Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki?

Pączki to bardzo kaloryczny przysmak, ale w takie dni, jak Tłusty Czwartek, warto zrobić sobie wyjątek od codziennej diety. Pozornie może wydawać się, że zrobienie pysznych pączków, jest bardzo trudne, jednak jednym z najważniejszych ich sekretów jest nadzienie. Poznaj kilka sprawdzonych porad, które ułatwią Ci nadziewanie pączków.

Sposoby nadziewania pączków

Dwa podstawowe sposoby, to nadziewanie pączków przed smażeniem lub gorących, zaraz po usmażeniu. Dużo łatwiejszy jest ten drugi sposób, ja jednak preferuję ten pierwszy.

Zanim zaczniesz nadziewanie pączków:

1

Przed przygotowaniem ciasta, dobrze jest wyjąć wszystkie składniki wcześniej, aby się ociepliły. Lepiej jest też stosować drożdże świeże niż suszone, czy instant.


2

Do ciasta nie należy dodawać dużo cukru, ponieważ pączki będą się łatwo przypalać.


3

Warto, by nadzienie miało tą samą konsystencję (lub zbliżoną), co cisto. Dzięki temu nie wypłynie z pączka podczas smażenia. Idealnie nada się marmolada wieloowocowa, dżem truskawkowy, różany, pomarańczowy lub wiśniowy. Mniej popularne, ale równie pyszne, będą płatki róży w cukrze.


4

Jeżeli do ciasta dodamy spirytusu, pączki będą się szybciej smażyć przez co wchłoną mniej tłuszczu.

Nadziewanie pączków przed smażeniem

1

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm lub trochę mniej.


2

Z płatów ciasta wycinamy za pomocą szklanki koła (podobnie jak na pierogi).


3

Na krążek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia, po czym zakrywamy go drugim kawałkiem ciasta.


4

Zaciskamy i odcinamy brzegi.


5

Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Nadziewanie pączków szprycą lub strzykawką (po usmażeniu)

Szpryca to typowe narzędzie cukiernicze, łatwo dostępne w sprzedaży. Zamiast niej możemy też użyć strzykawki z jak najdłuższą i najgrubszą igłą. Może się okazać jednak, że szprycę dostaniemy o wiele szybciej niż odpowiednią igłę.

1

Nadzienie po prostu wstrzykujemy za pomocą szprycy (lub strzykawki) do środka pączka.


2

Metodę tą możemy zastosować także przed smażeniem pączków, jednak nie jest to polecane do osób, które robią pączki pierwszy raz. Nadzienie może przebić surowe ciasto i wyjść drugą stroną.

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:29 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii Jak zrobić?

Jak posadzić rzeżuchę?

Jak zrobić lukier maślany?

Jak zrobić zakwas?

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek

Wielkanoc dookoła świata