Jak kupować jajka?

Jak kupować jajka?

Pisaliśmy już o tym, dlaczego warto jeść jajka. Jednak jajka kurze znacząco różnią się od siebie w smaku, co wpływa także na jakość składników odżywczych, jakich dostarczają naszemu organizmowi. Dla niektórych ważną kwestią są też sposób hodowli kur i warunki w jakich są trzymane. Wszystkich tych informacji możemy doszukać się na oznaczeniach na jajkach

Oznaczenia

Najważniejszą kwestią, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając jajka w sklepach i marketach, są oznaczenia. Producenci często kuszą nas hasłami na opakowaniach „jaja wiejskie”, „z wolnego wybiegu”, „ekologiczne”, „od szczęśliwych kurek” i wiele innych. Pomysłowość nie ma końca, jednak to pieczątka stawiana na jajkach mówi nam prawdę o pochodzeniu i jakości jaj.

Oznaczenie wygląda w następujący sposób: X-YY-AABBCCDD, gdzie:

  • X – sposób chowania kury
  • YY – kraj pochodzenia
  • AA – kod województwa
  • BB – kod powiatu
  • CC – kod zakresu działalności
  • DD – kod firmy w danym powiecie

Dla nas, jako konsumentów, najważniejsze jest pierwsze oznaczenie, czyli cyfra, mówiąca o sposobie chowania kur.

Bez względu na to, co producent napisze na opakowaniu, cyfra w pieczątce na jajku oznacza:

  • 0 – chów ekologiczny
  • 1 – chów wolnowybiegowy
  • 2 – chów ściółkowy
  • 3 – chów klatkowy

Jakie jajka wybrać?

Przede wszystkim wybierajmy jajka oznaczone cyfrę 0, czyli z chowu ekologicznego. Są one droższe niż inne, ale ich smak jest zdecydowanie lepszy. Dodatkowo mamy pewność, że kury karmione były zdrową paszą, a nie antybiotykami, a warunki ich życia są humanitarne. Takie jajka, poza lepszym smakiem, są też po prostu zdrowsze.

Nie dziwmy się przy tym, że jajka pochodzące z ekologicznego chowu mogą różnić się nieco od siebie wielkością, a część z nich jest wciąż brudna. Na tych największych i najczystszych jajach zapewne zobaczymy oznaczenie cyfrą 3. Nie dajmy się więc zwieść producentom, których rolą jest przedstawienie swojego produktu jak najkorzystniej i świadomie wybierajmy te jajka, których smak i wartości odżywcze będą najwyższej jakości.

Jajka kupowane na targach i bazarkach

Tam zazwyczaj nie dopatrzymy się pieczątki z oznaczeniem. Warto więc kupować jajka od tych sprzedawców, którzy mają ich mniej. Możemy wtedy wnioskować, że hodowca nie traktuje kur, jako maszyn do składania jaj na sprzedaż. Warto też uważać na jajka kupione na targowiskach, ponieważ mogą być one nie przebadane np.. pod względem salmonelli, dlatego lepiej nie jeść ich na surowo.

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:10 marca 2015

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii Gdzie kupić?

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek

Wielkanoc dookoła świata