Faworki

Przepis na faworki

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej są u nas spotykane w okresie karnawału oraz na Tłusty Czwartek. Przygotowanie chrustów wymaga nie lada wysiłku i umiejętności. Nawet kucharze mogą mieć problem z przygotowaniem tych tradycyjnych przysmaków.

Tradycyjny przepis na faworki

1

Na początek mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i tyle śmietany aby ciasto było wystarczająco twarde (jak np. ciasto na makaron).


2

Dokładnie wyrabiamy ciasto. Przez około 10 minut. Następnie zwijamy ciasto w kulę i uderzamy mocno wałkiem. Ponownie tworzymy kulę i uderzamy i tak przez 15 minut.


3

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.


4

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-2 mm. Wykrywamy paski o wymiarach 3x10 cm, a w środku tworzymy 3-4 centymetrowe nacięcie.


5

Jak zawijać? Formujemy faworki, przeciągając jedną końcówkę przez otwór po środku.


6

Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.


7

Całość posypujemy cukrem pudrem.

Podsumowanie przepisu
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:3 stycznia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasteczka

Ptysie

Róże karnawałowe

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski