Dlaczego lepiej unikać mielonych przypraw?

Dlaczego lepiej unikać mielonych przypraw?

Szefowie kuchni, których widzimy w reklamach często obiecują nam, że kupione zmielone przyprawy będą tak samo dobre jak te świeże. Wielu z nas woli świeże jedzenie od tych gotowych, pakowanych, czy mrożonych. Dlaczego więc sięgamy po suszone i mielone przyprawy zamiast wybrać te świeże?

Oczywiście nie musimy się martwić iż od mielonych przypraw umrzemy czy się rozchorujemy. Problem leży jedynie w ich aromacie. Po cóż używamy przypraw jak nie po to by nadać naszym potrawom lepszego smaku. Szefowie kuchni często powtarzają iż główne składniki naszego dania to tylko połowa sukcesu, druga część należy do przypraw. Czemu dbamy więc tylko o najwyższą świeżość i jakość warzyw, mięs, ryb skoro przyprawy są równie ważne? Warto czasem spróbować sięgnąć po osobiście ususzony kmin czy świeżą bazylię prosto z doniczki.

Olejki zapachowe w przyprawach

Zasada „im świeższe tym lepiej” najmocniej tyczy się przypraw zawierających olejki jak gałka muszkatołowa, kmin czy kardamon. Zmielenie tych przypraw powoduje iż ich olejki zostają uwolnione co za tym idzie, ich unikalny smak zaczyna się ulatniać. Spróbujmy kiedyś użyć świeżego kminu, sami zmielmy go zaraz przed wrzuceniem do potrawy, smak który uzyskamy będzie niezapomniany i już nigdy nie wrócimy do zasuszonych przypraw ze sklepów.

Oczywiście przyprawy które sami wyhodowaliśmy możemy też sami ususzyć. Nie ma w tym nic trudnego. Jak zachować nasiona albo wcześniej wysuszone owoce? Wystarczy wrzucić je na patelnię, a palnik ustawić na średni ogień. Co jakiś czas poruszajmy patelnią by przyprawy się nie spaliły, nie dodajemy rzecz jasna oleju. Kiedy poczujemy aromat wydobywający się z naszych nasion, zdejmujemy je z palnika i od razu wsypujemy do moździerza po czym tłuczemy. Spróbujcie tak zmielonymi przyprawami okrasić swoje danie, smak będzie niezapomniany.

Przyprawy a zdrowie

Jeżeli jeszcze nie przekonaliśmy się iż świeże przyprawy są lepsze od tych ze sklepu powinniśmy poczytać o nich od strony zdrowotnej. Faktem jest bowiem, że wiele przypraw korzennych jak wanilia, kurkuma, cynamon czy gałka muszkatołowa wpływają dobrze na zdrowie. Kiedy taka przyprawa leży przez kilkanaście miesięcy w opakowaniu w sklepie wytraca swoje właściwości zdrowotne oraz aromatyczne. Nie zapominajmy również o przyprawach ziołowych, tu chyba nikt nie ma wątpliwości iż są zdrowe. Mięta, tymianek, bazylia czy majeranek, chcąc je ususzyć trzeba pamiętać o kilku regułach. Po pierwsze przyprawy ziołowe należy wieszać w pęczkach, liśćmi do dołu i w przewiewnym miejscu. Ususzone należy trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach i w chłodnym miejscu. Jeżeli chcemy przyprawy ziołowe zamrozić, najpierw musimy je zanurzyć we wrzątku, kilka sekund wystarczy. Następnie wkładamy je na parę chwil do lodówki (jeszcze nie zamrażalki), przed zamrożeniem musimy je jeszcze odsączyć i wysuszyć. Dopiero kiedy nasze przyprawy ziołowe będą wysuszone możemy je (owinięte w folię aluminiową) włożyć do zamrażalki.

Pamiętajmy iż większość przypraw, czy to korzennych czy ziołowych dobrze jest dodać do gotowania, pieczenia czy duszenia pod koniec tych czynności. Dzięki temu przyprawy nie wytracą swojego aromatu.

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:12 marca 2015

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii Jak wybrać?

Wszystko na temat żelatyny

Zajączek wielkanocny jako słodka tradycja

Jak kupować jajka?

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Czarny czosnek

Wielkanoc dookoła świata