Czarny czosnek

Czarny czosnek

Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej części artykułu. Sprawdzimy też miedzy innymi dostępność czarnego czosnku w Europie i średnie ceny zakupu. Czy warto inwestować w tę egzotyczną przyprawę z Korei? Oraz czemu jest tak popularna zwłaszcza w Ameryce.

Czarny czosnek – jak zrobić?

Najbardziej zaskakującą wiadomością dotyczącą czarnego czosnku jest jego pozyskiwanie. Otóż każdy może go sobie zrobić. Tak, zrobić, ponieważ czarny czosnek nie rośnie w takiej postaci w jakiej ją widzimy. Do stworzenia czarnego czosnku potrzebujemy zwykłego czosnku i piecyka oraz dużo, bardzo dużo czasu. Czarny kolor pojawia się dopiero po wielodniowej fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Tak więc jak sami widzicie na domowe potrzeby, trzymanie czosnku w 60 stopniach Celsjusza przez około 40 dni, średnio się opłaca. Nie trzeba jednak robić czosnku samemu, jest on bowiem dostępny w sklepach z egzotyczną i luksusową żywnością. Do tej pory jedynymi firmami które zajmowały się produkcją czarnego czosnku były zakłady w Azji oraz Ameryce. Od niedawna na szczęście pewna firma w Hiszpanii także postanowiła wystawić na rynek swoje produkty. Jak sami podkreślają produkcja tej przyprawy jest czasochłonna i kosztowna. Dlatego też za opakowanie czarnego czosnku przyjdzie nam zapłacić około 120 zł za 250 gram. Jeżeli jednak mamy dostęp do sklepów Tesco znajdujących się poza granicami naszego kraju możliwe, że czosnek dostaniemy taniej.

Jak smakuje?

Czarny czosnek w smaku zupełnie nie przypomina czosnku jaki znamy z targów. Znany przez nas jest mocny w smaku i ostry. Czarny czosnek smakiem przypomina nieco olej balsamiczny, jest łagodny i z pewnością unikniemy po jego zjedzeniu charakterystycznego zapachu z ust.

Czy warto spożywać czarny czosnek?

Oczywiście, że tak. Jak wiele innych przypraw także i czarny czosnek ma w sobie wiele dobroczynnych witamin. Koreańczycy na przykład uważają, że czarny czosnek po prostu przedłuża życie. Z kolei amerykańscy naukowcy udowodnili iż, taka odmiana czosnku wspomaga znacznie leczenie chorób serca i stawów.

Zdjęcie czosnku pochodzi ze strony: www.greedygourmet.com

Podoba Ci się ta porada?

Podziel sią nią ze znajomymi:
  • Poradę dodano:14 maja 2015

Oceń i skomentuj

Zobacz inne porady z kategorii

Podobne porady

Jak stosować przyprawy?

Wielkanoc dookoła świata

Wszystko na temat żelatyny