Cytrynowiec

Cytrynowiec

Pamiętajcie o tym, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Ciasto cytrynowe

W mojej rodzinie przepis na cytrynowca przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ciasto po upieczeniu jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne. Idealne do herbaty w niedzielne popołudnie.

Jak przygotować ciasto cytrynowe?

Zanim zabierzemy się do wykonywania przepisu, przygotujmy sobie formę do pieczenia „keksówkę” o wymiarach 30×12 cm. Ważnym elementem jest posmarowanie blachy grubą warstwą masła oraz posypanie jej bułką tartą. Do smarowania blachy wybieramy dobrej jakości masło, z dużą zawartością tłuszczu. Wtedy mamy pewność, że ciasto po upieczeniu nie przyklei Nam się do blachy.

1

Rozdzielamy jajka na białka i żółtka.


2

W misie miksera umieszczamy żółtka oraz cukier puder.


3

Miksujemy na najwyższych obrotach używając końcówki do ubijania. Dobrze zmiksowana masa powinna być jasna i puszysta.


4

Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach skórkę z cytryn oraz wyciskamy z nich sok.


5

Do miski z masą dodajemy mąkę pszenną, skórkę oraz sok z cytryn.


6

Mieszamy, do momentu połączenia się składników.


7

Bierzmy drugą miskę, wycieramy do sucha i ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.


8

Ubite białka łączymy delikatnie łyżką z pozostałymi składnikami.


9

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i wkładamy do lekko podgrzanego piekarnia.


10

Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 170°C do suchego patyczka. Zamiast drewnianej wykałaczki możemy użyć do sprawdzenia ciasta makaronu do spaghetti.


11

Ciasto po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika oraz formy. Zapobiegniemy w ten sposób powstaniu zakalca.


12

Studzimy na kratce.

Jak przechowywać cytrynowca

Ciasto cytrynowe zachowuje długo swoją świeżość i wilgotność pod warunkiem, ze przechowujemy je w hermetycznym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia. Wiec spokojnie możemy upiec cytrynowca kilka dni przed imprezą.

Mrożenie cytrynowca

Jest to idealne ciasto do zamrożenia. Zamykamy je w hermetycznym pojemniku przełożonym papierem do pieczenia. Cytrynowca przeznaczanego do mrożenia nie dekorujemy. Przechowujemy z zamrażalce przez okres dwóch miesięcy. Rozmrażamy 2-3 godziny na metalowej kratce w temperaturze pokojowej.

Jak dekorujemy cytrynowiec?

Cytrynowiec jest ciastem klasycznym i wystarczy posypać go cukrem pudrem. Do dekoracji cytrynowca możemy użyć zwykłego lukru lub lukru z dodatkiem soku z cytryny. Do posypania ciasta również pasuje pokrojona w drobną kostkę kandyzowana skórka cytrynowa.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Cytrynowiec
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:30 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasta

Babka drożdżowa

Karpatka

Pizza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek