Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest ostatnio bardzo popularne. Gdy je po raz pierwszy upiekłam zrozumiałam dlaczego. W ciągu kilku godzin z dużego tortu marchewkowego nie zostało nic, a moi domownicy stale o niego dopytują.

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 130 g szklanki drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (15 goździków)
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (5 ziaren)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 280 g orzechów włoskich (200 g do ciasta +80 g do obsypania)
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 3 duże marchewki

Składniki na krem z serka śmietankowego:

  • 270 g serka np. Twój Smak
  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 260 g przesianego cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dekoracja z marchewki:

  • 1 duża i gruba marchewka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • obieraczka do warzyw

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

1

Ciasto marchewkowe nie może obejść się bez marchewek, które na początku obieramy. Potem marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki.


2

Rozdrabniamy orzechy włoskie i przekładamy je do naczynia.


3

Ananasy z puszki kroimy w kosteczkę.


4

Do miski wsypujemy: mąkę pszenną i cukier puder. Dodajemy także sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz przyprawy korzenne. Składniki dokładnie mieszamy.


5

Następnie przesiewamy je do drugiej miski. Przesiewając sypkie składniki pozbywamy się grudek w cieście.


6

Do kolejnej miski wbijamy trzy jajka, wlewamy pół szklanki oleju. Całość mieszamy trzepaczką i przelewamy do miski z suchymi składnikami.


7

Dodajemy startą marchewkę, 2/3 rozdrobnionych orzechów włoskich oraz pokrojonego ananasa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


8

Dwie tortownice o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wlewamy do jednej tortownicy, pozostałą do drugiej. Ciasto dokładnie wyrównujemy w tortownicy. (Możemy użyć jednej tortownicy, wtedy ciasto pieczemy przez 60 minut).


9

Ciasto marchewkowe pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasta ostrożnie wyjmujemy z tortownic i ściągamy z nich papier pieczeniowy.


10

Teraz zajmiemy się kremem. Do przesianego cukru pudru dodajemy ciepłe masło, dwa serki śmietankowe oraz cukier waniliowy. Całość miksujemy na średnich obrotach.


11

Na paterze układamy jeden placek i smarujemy go kremem. Następnie układamy drugi i czynność powtarzamy. Kremem smarujemy także boki, które dodatkowo obsypujemy pozostałymi kawałkami orzechów włoskich.


12

Tort możemy udekorować kwiatkiem z obgotowanej w wodzie z cukrem marchewki.

Jak ozdobić ciasto marchewkowe?

Do wykonania dekoracji z marchewki użyłam temperówki do warzyw, ale zwykła obieraczka w zupełności wystarczy.

1

Marchewkę myjemy i obieramy z zewnętrznej warstwy.


2

Gotujemy wodę z cukrem, co jakiś czas mieszając.


3

Wkładamy paski z marchewki i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut.


4

Przelewamy delikatnie przez sito i zostawiamy do ostygnięcia.


5

Wykonujemy dekoracje zgodnie z tym, co widać na filmie powyżej.

Ciasto możecie także ozdobić orzechami włoskimi i cynamonem.

>> Jeśli wolisz to przepis na ciasto marchewkowe możesz obejrzeć także na moim YouTube.

Pytania

W jakiej temperaturze piec ciasto marchewkowe?
Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Czy tort marchewkowy jest słodki?
Tort jest bardzo słodki. :)

Marchewkowe w formie muffinek

Ciasto to możecie wykonać także w formie muffinek. Zwłaszcza jeśli chcecie je przygotować na przykład na imprezę sylwestrową. Muffinki marchewkowe cieszą się dużą popularnością na moich imprezach. Wkrótce przygotuję dokładny przepis, który pokaże Wam jak marchewkowe ciasto zamienić w muffiny.

Jak ozdobić ciasto marchewkowe?

Jak ozdobić ciasto marchewkowe?

Jeśli w Twoim domu zalega marchewka, to upieczenie takiego ciasta jest idealnym sposobem na jej spożytkowanie. Jeśli natomiast w Twoim domu brak marchewki to powinnaś się po nią udać do sklepu. Na prawdę warto! :)

Marchewkowe ciasto najczęściej piecze się jesienią oraz zimną. Według mnie jednak jest idealne przez cały rok.

A w jaki sposób Ty przygotowujesz ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Ciasto marchewkowe
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:5 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

  • Kamila

    a jakiej wielkości jest tortownica?

    • http://saute.pl Sylwia

      21 centymetrów średnicy

Inne przepisy z kategorii Ciasta

Babka drożdżowa

Karpatka

Pizza

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek