Chleb do żurku

Przepis na Chleb do żurku

Składniki na mały chlebek o śr. 12 cm

Wielkanoc bez żurku? Dla wielu osób to niewyobrażalne. Z mojego przepisu dowiecie się jak upiec piękny chleb w którym żurek na wielkanocnym stole będzie wyglądał jeszcze atrakcyjniej. Chleb idealnie nadaje się nie tylko do żurku ale również do barszczu, strogonowa, bigosu oraz innych zup. Mój chleb nie potrzebuje zakwasu, a do jego wykonania wystarczą nam zwykłe drożdże.

Jak przygotować chleb do żurku?

1

Przygotowujemy rozczyn. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na rozczyn (drożdże, cukier, ciepła woda). Zostawiamy na 10 minut, aż rozczyn zacznie się pienić.


2

Do drugiej miski przesiewamy maki, dodajemy rozczyn, sól oraz olej. Mieszamy dokładnie łyżką. Przenosimy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 10 minut.


3

Tworzymy kulę z ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.


4

Po tym czasie usuwamy pęcherzyki powietrza z ciasta i chwilę zagniatamy.


5

Tworzymy z ciasta kulę i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoja objętość.


6

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni C na 25-30 minut.


7

Chlebek studzimy na kratce.

Czym zastąpić mąkę pełnoziarnistą w przepisie na chleb?

Jeśli nie mamy możliwości kupienia mąki pszennej pełnoziarnistej, w jej miejsce możemy użyć 110 gramów zwykłej mąki pszennej typ 480.

Składniki do wykonania ozdób na chlebku

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 480
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wody
  • woda do smarowania ciasta

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy dokładnie gładkie ciasto. Dekoracje przyklejamy do chlebka na wodę. Ozdobione ciasto spryskujemy wodą, przykrywamy delikatnie wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w formie na 30 minut.

Może macie inny sposób na przygotowanie takiego dekoracyjnego chlebka do zup?

chleb-do-żurku

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Chleb do żurku
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
no rating Przespis oceniono: 0

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:2 kwietnia 2015

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Pieczywo

Chleb do żurku

Bułki do Hamburgerów

Bułeczki drożdżowe

Inne przepisy

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Jajka faszerowane

Porady

Czarny czosnek