Bułki do Hamburgerów

Bułeczki do hamburgerów z sezamem

Długo szukałam dobrego przepisu na bułki drożdżowe do hamburgerów. Już miałam dość jedzenia gotowych bułek, które można dostać w sklepie. Na szczęście udało mi się znaleźć przepis idealny. Korzystam z niego do dziś i z chęcią podzielę się nim z Wami.

Przepis na bułki do hamburgerów

drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-1

W misce łączymy ze sobą letnie mleko, wodę, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, sól, 1 jajko.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-2

Ugniatamy ręcznie 6-8 minut lub przy pomocy miksera z hakiem. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Unikamy dodatkowego dosypywania mąki.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-3

Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-4

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub korzystamy z maty silikonowej.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-5

Ciasto dzielimy na 8 lub 16 części na posypanej mąką stolnicy. W zależności od rozmiaru jaki chcemy uzyskać. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych lub 16 średnich bułek na hamburgery.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-6

Delikatnie z każdej porcji ciasta tworzymy kulkę i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Między bułkami pozostawiamy 2-3 centymetrowe odstępy.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-7

Przykrywamy lekko naoliwioną folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-8

Rozmącamy jajko w misce, smarujemy dokładnie pędzlem każdą bułkę i posypujemy sezamem.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-9

Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut w temperaturze 200˚C do złocistego koloru i suchego patyczka.


drozdzowe-bulki-hamburgery-krok-10

Bułki wyjmujemy od razu po upieczeniu i studzimy na metalowej kratce.

Bułki do hamburgerow

Jak przechowywać bułki do burgerów

Bułki długo zachowują swoją świeżość. Zamknięte szczelnie w pojemniku hermetycznym nadają się do spożycia przez kilka dni.

Mrożenie

Pieczywo mrozimy w hermetycznym pojemniku przełożonym papierem do pieczenia. Przechowujemy w zamrażalce przez okres dwóch miesięcy. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej na metalowej kratce.

Jak podajemy?

W zależności od tego jakie burgery (mięsne lub wegetariańskie) oraz dodatki lubicie możecie je podawać w różny sposób.
Przykład:

Hamburger - zdjęcie na saute.pl

A Ty z jakiego przepisu na bułki do hamburgerów korzystasz?

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Bułki do Hamburgerów
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:15 stycznia 2014

Oceń i skomentuj

  • janbil

    Niestety obok zdjęcia brak składników i proporcji.

    • http://saute.pl/ Sylwia z Saute.pl

      Dziękuję za informację i przepraszam za kłopot. To przez zmianę w wyglądzie bloga. Już poprawiłam.

Inne przepisy z kategorii Burgery

Kotlety warzywne

Bułki do Hamburgerów

Inne przepisy

Pierniczki Świąteczne

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem