Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Bułki Drożdżowe

Nie ma to jak zacząć poranek od świeżych, pachnących i jeszcze cieplutkich bułeczek drożdżowych. Sam zapach pieczywa z rozpływającym się na nim domowym masełkiem, nakręca nas pozytywnie na resztę dnia. Niestety w praktyce bywa to różnie.

„Dziel z in­ny­mi swój chleb, a le­piej będzie ci smakował.”Phil Bosmans

Składniki na bułeczki

Dokładną listę składników oraz proporcje potrzebnych do wykonania bułeczek pszennych znajdziecie powyżej.

Sposób przygotowania bułeczek

Zobaczcie jak przygotować krok po kroku 10 bułeczek pszennych.

1

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i kilkoma łyżkami mąki pszennej.


2

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.


3

Resztę mąki wsypujemy do miski. Dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn.


Bułeczki drożdżowe

Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 4-6 minut lub przy pomocy miksera z hakiem. Ciasto powinno być jednolite i lekko się lepić.


5

Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.


Bułeczki drożdżowe

Z ciasta formujemy 10 bułeczek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


7

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.


Bułeczki drożdżowe

Wyrośnięte bułki dokładnie smarujemy żółtkiem oraz posypujemy ziarnami.



Bułeczki drożdżowe zamknięte szczelnie w pojemniku hermetycznym nadają się do spożycia przez kilka dni.

Podsumowanie przepisu
Nazwa przepisu
Bułeczki drożdżowe
Przepis dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Całkowity czas
Ocena
5 Przespis oceniono: 1

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:15 stycznia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Dania mączne

Pizza

Przepis na naleśniki

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek