Bazylia

Roślina wywodzi się z Indii. Można ją uprawiać w przydomowych ogródkach i w doniczkach. Jako lek stosuje się przy kłopotach z trawieniem, epilepsji i bólach głowy. Smak ziela jest słonawo- korzenny, o zapachu cytrynowym.

Na naszym rynku można spotkać:

  • bazylię małą, o ciemnozielonych listkach i krótkich łodygach
  • bazylię dużą, o większych jasnozielonych listkach
  • bazylię anyżkową (bardzo rzadka) o listkach jasno purpurowych i zapachu anyżu. Można ją nabyć w sklepach z przyprawami azjatyckimi.

Zastosowanie bazylii

Świeże lub suszone liście bazylii używane są do przyprawiania zup, sałatek, sosów, do mięsa, drobiu, dziczyzny, ryb, twarogu, jaj, pomidorów, sałaty, fasolki szparagowej i gotowanej marchewki.

Potrawy w których użyto składnika bazylia.

Muffinki pizzowe

Muffinki pizzowe

Dania mączne
40 min

Ciekawy i prosty sposób jak zrobić muffiny a la pizza.

Zobacz przepis

Kopytka z sosem pesto

Kopytka z sosem pesto

Dania mączne
45 min

Sprawdzony i ciekawy przepis na kopytka z sosem pesto.

Zobacz przepis

Naleśniki z szynką i jajkiem sadzonym

Naleśniki z szynką i jajkiem sadzonym

Dania mączne
30 min

Sprawdzony i ciekawy przepis na naleśniki z szynką i jajkiem sadzonym.

Zobacz przepis