Bałwanki z pierniczków

Ozdoby świąteczne z piernika

Jakiś czas temu publikowałam przepis na pierniczki świąteczne, z których można zrobić ozdoby.

>> Sprawdź przepis na pierniczki świąteczne.

Dziś natomiast z tego samego ciasta piernikowego przygotowałam bałwanki, które nie tylko są aromatycznie i pyszne, ale także mogą zdobić nasz świąteczny stół.

Do ich wykonania oprócz ciasta piernikowego będziecie potrzebować także lukru królewskiego oraz barwników spożywczych (w kolorze czarnym i pomarańczowym).

>> Sprawdź przepis na lukier królewski.

Dlaczego ciasto piernikowe dwukrotnie wkładamy do lodówki?

Za pierwszym razem po to, żeby łatwiej było z niego wycinać kółka (rogi się nie zaokrąglają, ciasto się faluje). Za drugim razem natomiast z tego względu, że ciasto, które z temperatury pokojowej trafia do nagrzanego piekarnika bardzo się odkształca (wygina, tworzą się zgrubienia).

Wkładanie ciasta do lodówki sprawia, że nasze kółka piernikowe są płaskie. Dzięki temu nasze bałwanki będą wyglądały lepiej.

Jak zrobić bałwanki z pierniczków?

Jak zrobić bałwanki z pierniczków?

Podoba Ci się ten przepis?

Pokaż go znajomym:
  • Przepis dodano:18 grudnia 2014

Oceń i skomentuj

Inne przepisy z kategorii Ciasteczka

Ptysie

Róże karnawałowe

Oponki

Inne przepisy

Chleb do żurku

Pasta jajeczna z serem

Sos tatarski

Porady

Czarny czosnek